Dark Mode On / Off

Kutyaválasztás – társ egy életre!

A kiskutya az ember életében szinte hasonló felelősség, mint egy kisgyermek. Akinek gyermekkorában nem volt kutyája, vagy kellemetlen élmény érte valamikor, mondjuk megharapta egy eb, talán nem fog azonnal elcsábulni két kis édes gombszem láttán. Ehhez nem elég egy pillanatnyi felindulás. A kutyaválasztás – társ egy életre!

Elég komoly elhatározás kérdése, hogy rászánja magát valaki a kutyatartásra. Főleg a saját gyermekünk unszolására vagyunk képesek megenyhülni, de majdnem abban a pillanatban döbbenünk rá arra is, hogy az ötlet nem elég. Akkora probléma és kérdéstömeg zúdul a nyakunk közé, hogy győzzük feldolgozni. Ehhez igyekszünk némi segítséget nyújtani.

Miért szeretnénk kutyát?

Az első és legalapvetőbb kérdés, ami nélkül el sem érdemes indítanunk magát a kutyabeszerzési folyamatot, hogy miért is szeretnénk kiskutyát. Érdemes ezen jó alaposan elgondolkodnunk, mert minden ezen áll, vagy bukik. Ha nem tudjuk pontosan miért vágyunk egy négylábú társra, elég nehéz lesz körvonalazni azt, hogy igazából milyen fajtát is szeretnénk. Mire gondolok? Például, ha egyedül élünk, akkor olyan hűséges társat szeretnénk, akivel megoszthatjuk a teljes életterünket és akadályok nélkül tudunk gondoskodni róla. Ebben az esetben az a legfontosabb szempont, hogy elképzeljük, hogyan szeretnénk az új baráttal az életünket tölteni.

Hol lesz a helye a kutyának?

Milyen a saját napirendünk, és ebben hol lesz a helye a kutyusnak. Egyedül élve otthon, vagy távol dolgozunk? Ha távol dolgozunk, vajon megfelelő biztonságban tudhatjuk-e védencünket egyedül a lakásban. Milyen a mentalitásunk? Csendes és nyugalmas életet élünk, vagy nagy társasággal és sok baráttal vesszük magunkat körül, és minden napunk mozgalmas? Nagyon nem mindegy, hogy a saját életvitelünkhöz és mentalitásunkhoz igazodva milyen fajta kutyát választunk. Ha valaki szereti a nyugalmat, a csendet és a rendet önmaga körül, akkor az egész életét fenekestül képes felforgatni egy rendkívül nagy mozgásigényű, esetleg túl játékos és hangos állat. Ez azonban fordítva is igaz. Ha mi magunk élünk rendkívül sokoldalú és mozgalmas életet, akkor nem biztos, hogy az időnkbe és az energiánkba bele fog férni még egy kis élőlényről való gondoskodás is. Érdemes tehát minden szempontot figyelembe vennünk.

Kutyaválasztás: Kertbe vagy a lakásba?

Az is érdekes kérdés, hogy vajon lakásba, vagy családi házba tervezzük a kutyatartást. Házőrző, vagy inkább lakásban tartott kutyus legyen? Ha lakásban fog élni velünk a kis kedvenc, akkor mindenképp gondolnunk kell arra, hogy a napi egy-két sétálás biztosan elég legyen számára. Ha pedig a kertünk lakója lesz a kutya, akkor számításba kell vennünk, hogy rendkívül nagy területre lesz szüksége a szabadon mozgáshoz. Illetve, sajnos arra is számíthatunk, hogy néhány tuja, dísznövény, ágyás, sőt, talán még a kerti bútorok, világítás sem fogja megúszni épségben, amíg megtanulja a kiskutya, hogy hol a helye, mit szabad neki és mit nem.

Saját tapasztalatunk

Tapasztalatból mondom, mert sajnos mi így jártunk. Két hónapos skót juhászunk bosszantóan sokára tanulta meg, hogy a kertünk nem az ő játszótere. Bánta ezt az összes miszlikké rágott műanyag lámpa, a rózsáim és a sziklakert növényei, továbbá a kerti hinta ülőpárnája sem úszta meg a kilyuggatást és a sárban hempergőzést. Azon már csak nevettünk néhány hónap után, hogy nem tudtunk olyan lábtörlőt beszerezni, amit néhány nap alatt ne rágott volna teljesen szét a kutyánk. Ezt a tevékenységet következetesen “kutyakötelességének” érezte, minden új “jövevény” lábtörlő esetében. Minden ilyen kellemetlenség ellenére ma is nagyon szeretjük Dannyt, a skót juhászunkat, aki már hat éve a családunk tagja a kislányunk mellett.

Egy szó mint száz, fontoljuk meg jól a döntésünket, és ha biztosak vagyunk a dolgunkban, akkor vágjunk bele bátran. Ha valóban mozgalmas és érdekes életre vágyunk egy igazán hűséges és odaadó baráttal, akkor a kiskutya választása a legjobb. amit csak tehetünk.

Borítókép: Pexels Szakértő: Wuuff.dog

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×