Dark Mode On / Off

Levéltetű mindenhol: Olvasó kérdez rovat

levéltetű olvasó kérdez védekezés növényvédelem

Egy kis növényvédelem: Aktuális kérdés, melyet többen is beküldtetek hozzánk. Mi a kártevő és mit kell tenni vele?

A képen szilvafa van, a friss leveleket károsító levéltetvekkel. Az esős idő csak kedvezett a levéltetveknek, sok a friss zsenge levél, amiből kedvükre falatozhatnak.

🧐Hogyan ismered fel: Ha az ilyen összefodrozódó leveleket megfogod, széthajtod és a fonákát megnézed, akkor kis, dagi levéltetvek fognak sorakozni rajtuk. A szívogatás hatására pödrődnek össze így a levelek (többek között).

🤯 Hogyan védekezz: Egyrészt az egyik problémát a levéltetvek okozzák, ehhez növényvédősök felszívódó vegyszert szoktak javasolni. Van egy köztes megoldás, ami a Teppeki nevű szer, ami egy levéltetű-szelektív szer, ergo más rovarra nem veszélyes.

DE: ettől még ha sok katicát akarunk, akkor nekik bizony kaja is kell, tehát nem praktikus a levéltetveket minduntalan megölni vegyszerrel. Bio megoldás lehet a neem olajos és narancsolajos permetezés is, a káliszappanos lemosás is.

🐜 A jó kertész figyelmes és nyitott szemmel jár a kertben. A fák alatt, a gyepben, a házfal mentén és szinte mindenhol ilyenkor mindenütt hangyák dolgoznak. A levéltetvek egyik fő segítőik és vica versa egymás segítői a hangyák. Tehát ha sok a levéltetű, akkor várhatóan sok a hangya is, így ilyenkor nem csak a levéltetű elleni védekezés az izgalmas, hanem a hangyák elleni is. Hangyák ellen sokan a hangyaport használják, a fahéjat és a sütőport. A védekezési módok számtalan lehetőséget biztosítanak, de egyszerre érdemes elkezdeni és megoldani a problémát.

😒 Ne aggódj! Nem vagy a problémával egyedül! Termelőként mondom, hogy a szilvafáinkon mi is megküzdünk ezzel a problémával, mert esőben vajmi kevés módunk volt védekezni nekünk is. A nagy műútról nyíló dűlőút is nálunk tele van hangyabolyokkal, járatokkal és a fák alatt is. Ezzel mi gazdaként is rendesen megküzdünk. De a levéltetvek ellen mindig célzottan a hangyák ügyét is górcső alá kell ilyenkor vegyük.

Kertbaráti üdvözlettel,V. Topor Erika okl. kertészmérnök

V. Topor Erika Kertészmérnök

V. Topor Erika Kertészmérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
50 vélemény