Dark Mode On / Off

Levéltetű mindenhol: Olvasó kérdez rovat

levéltetű olvasó kérdez védekezés növényvédelem

Egy kis növényvédelem: Aktuális kérdés, melyet többen is beküldtetek hozzánk. Mi a kártevő és mit kell tenni vele?

A képen szilvafa van, a friss leveleket károsító levéltetvekkel. Az esős idő csak kedvezett a levéltetveknek, sok a friss zsenge levél, amiből kedvükre falatozhatnak.

🧐Hogyan ismered fel: Ha az ilyen összefodrozódó leveleket megfogod, széthajtod és a fonákát megnézed, akkor kis, dagi levéltetvek fognak sorakozni rajtuk. A szívogatás hatására pödrődnek össze így a levelek (többek között).

🤯 Hogyan védekezz: Egyrészt az egyik problémát a levéltetvek okozzák, ehhez növényvédősök felszívódó vegyszert szoktak javasolni. Van egy köztes megoldás, ami a Teppeki nevű szer, ami egy levéltetű-szelektív szer, ergo más rovarra nem veszélyes.

DE: ettől még ha sok katicát akarunk, akkor nekik bizony kaja is kell, tehát nem praktikus a levéltetveket minduntalan megölni vegyszerrel. Bio megoldás lehet a neem olajos és narancsolajos permetezés is, a káliszappanos lemosás is.

🐜 A jó kertész figyelmes és nyitott szemmel jár a kertben. A fák alatt, a gyepben, a házfal mentén és szinte mindenhol ilyenkor mindenütt hangyák dolgoznak. A levéltetvek egyik fő segítőik és vica versa egymás segítői a hangyák. Tehát ha sok a levéltetű, akkor várhatóan sok a hangya is, így ilyenkor nem csak a levéltetű elleni védekezés az izgalmas, hanem a hangyák elleni is. Hangyák ellen sokan a hangyaport használják, a fahéjat és a sütőport. A védekezési módok számtalan lehetőséget biztosítanak, de egyszerre érdemes elkezdeni és megoldani a problémát.

😒 Ne aggódj! Nem vagy a problémával egyedül! Termelőként mondom, hogy a szilvafáinkon mi is megküzdünk ezzel a problémával, mert esőben vajmi kevés módunk volt védekezni nekünk is. A nagy műútról nyíló dűlőút is nálunk tele van hangyabolyokkal, járatokkal és a fák alatt is. Ezzel mi gazdaként is rendesen megküzdünk. De a levéltetvek ellen mindig célzottan a hangyák ügyét is górcső alá kell ilyenkor vegyük.

Kertbaráti üdvözlettel,V. Topor Erika okl. kertészmérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek