Dark Mode On / Off

Levendula: Az egyik legsokoldalúbban felhasználható aromanövényünk!

levendula

Közönséges levendula (Lavandula angustifolia) egy örökzöld, évelő, aromás illatú félcserje.

A gyógy- és aromanövényt kevés ember nem ismeri fel azonnal, jellegzetes lila színéről és illatáról a levendula hamar elárulja magát. Felhasználása hosszú időkre nyúlik vissza. Hazánkba az 1700 években került feltehetően és a kolostorkertek egyik olyan fő növénye volt, melyet gyógyításra használtak.

Ezt érdemes tudni a levenduláról!

A levendula 39 fajjal és több hibrid, nemesített fajjal rendelkezik. Főként a francia és angol fajtája ismert. Mediterrán vidéken őshonos. Hazánkban leginkább a nemesített fajtája kerül ki a szabadba, mely bírja a mi éghajlatunkat. Látványos növény, mely jól mutat a lakásban, cserépben, de leginkább a fűszernövény és virágoskertek, ültetvények, füvészkertek, botanikus kertek világába való. A virágának rendkívül magas az illóolaj és csersav tartalma, ezért a felhasználása igen sokrétű. Minél tovább van a virág a száron hagyva, annál több értékes illóolaj nyerhető ki belőle.

Fotó: pexels.com

Levendula kinézete

Bokros, dús ágazatú, cserje. Jellegzetes lila virága, mely az illóolajat tartalmazza, örvökben áll és a szár fölé magasodik. A nemesített fajták virága többféle színben is elérhető, kéktől a sárgáig, vagy fehér. Levelének alakja változatos, lándzsás, tagolt, szárnyas is lehet. A legtöbb ismert levendula faj levelei finom szőrökkel fedettek. Hazánkban 60-80 cm-re növő, télálló változatot érdemes kiültetni a kertbe.

A levendula gondozása

Kimondottan igénytelen növény, sok gondozást nem igényel. Talaj igénye csupán annyi, hogy a száraz, jó vízelvezetésű homokos vagy kavicsos talajt kedveli, de a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet is jól bírja. Nem bírja a túl sok nedvességet, gyökere rothadásnak indul a pangó víztől.

Jó szárazságtűrő. A napos és meleg helyeken gyorsabban nő, sok napsütésre van szüksége. Nem túl fagytűrő a nemesített változata sem, így tartós mínusz 10 fok alatti hőmérséklet károsíthatja.

Évelő növény, ősszel érdemes visszametszeni, télre pedig meg is áll a növekedésben, hogy tavasszal friss zöld hajtásokat hozzon. Virágzásának csúcspontja július. 

Jól lehet szaporítani dugványozással. A levágott fás szárakat pár napra vízbe kell helyezni, ezután földbe kell ültetni! Az elültetett szárak pár hónap alatt gyökeret eresztenek. Telepítésre leginkább az október, november alkalmas. De magról is lehet nevelni levendulát, csak az körülményesebb.

Fotó: Pexels

Ez készülhet levendulából!

Számos dologra felhasználják. A kozmetikaipar, gyógyszeripar előszeretettel nyúl a levendulához. Szépségápolásra, illatosításra, parfümök, szappanok, krémek fő alapanyagaként, de ételek, lekvárok, szörpök készítéséhez, molyűzésre, vegyszermentes takarítás egyik elemeként, fűszernövényként, gyógynövényként is használatos. Gyógyító növényként nyugtató, görcsoldó, stressz oldó, vérnyomáscsökkentő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása ismert. Kevés ennyire látványos, finom aromájú növényünk van, melynek a felhasználása ennyire sokrétű és a kertünk méltó dísze lehet. Igazi lepkecsalogató növény.

Ha illóolaj formájában te is kipróbálnád a jótékony hatásait, itt meg tudod rendelni, az oldalunkon.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×