Dark Mode On / Off

Fűszerek története: Hogyan indult a fűszerezés életünkben?

fűszerek története

Arról még a szakembereknek is megoszlik a véleménye, hogy mikor lesz valami gyógynövény és mikor fűszernövény. A fűszerek története a mai témánk, de honnan indult a fűszerezés?

A fűszerek története egybefonódik az emberiség főzési ismereteinket történetével, ráadásul az illóolajok megismerésével is. Ahogyan az állatok is a szaglás útján is tájékozódnak, úgy az emberek is szeretik a finom aromákat, ízeket és illatokat.

Tehát a fűszerezés története olyan ősi, mint az emberiségé. Őseink a kutatások alapján nem is feltétlen tudatosan jöttek rá a fűszerek adta örömökbe, hanem véletlen folytán. Bár ebben őszintén szólva én nem hiszek, de ha a tudomány így látja, akkor maradjunk ennél.

Miért nem hiszek a véletlenekben?

Az állatok is ösztönszerűen választanak ki egy-egy növényt, amikor rágcsálják. A nyulak megtalálják a mezőn az őket gyógyító növényeket és sokszor az ember is ösztönösen nyúl rá fűszerekre főzéskor.

Az ember hamar rájött arra is, hogy a fűszerekkel egyes húsokat emészthetőbbekké tehettek, vagy akár ízesítésre is használhatták. Ugyanúgy a fűszerekkel való tartósítás is valószínűleg sok kísérletezést rejt maga mögött, amelyben szintén vélek felfedezni egyfajta szellemi fejlődést és tudatos keresést.

Honnan erednek a fűszerek?

A fűszernövények Európában igen korán, már a kőkorszakban ismertek voltak. Az első bizonyítékok i.e. 3000 körülire tehetők. Az első leletek között kömény, mák, angyalgyökér és a mai petrezselyem elődjének maradványai voltak. A fűszerek története tehát egészen a kőkorszakig nyúlik vissza.

A svájci leletek között mák, angyalgyökér és kömény is megtalálható volt.

Fotó: Pexels

Az első receptúrák

Bármennyire is hihetetlen, de az első receptúrák az i.e. 4000 körüli sumér agyagtáblákon és papíruszra rótt dokumentumok őrzik. Érdekesség még az is, hogy az első orvosi receptúrák a fűszerek története kapcsán a korai Mezopotámiából származnak.

Mezopotámia a civilizáció bölcsőjeként ismert – forrás: Szórakozás Magyarul

Szintén érdekesség, hogy az első drogokról származó feljegyzés is ekkor született. Egy i.e. 2700-ból származó receptben például egy barna drogot neveztek meg, ami a “mezei mák leánya” néven került feljegyzésre. Ez a megnevezés valószínűleg az ópiumra utal, amit a mákból tudtak kinyerni.

Kína és a fűszerek története

I.e. 2700 körül szintén kerültek elő feljegyzések, Seng Nung császár uralkodása alatt Kínában. A kézírésban 365, az egészségre jótékonyan ható növényt sorolnak fel. De bármennyire is azt gondolnánk, hogy a legrégebbi feljegyzésekről van szó, Egyiptom ugyanúgy nem tétlenkedett és az i.e. 3000 előtt is találtak írásos gyűjtemányt a fűszerekről, mitöbb a növények gyógyhatásáról is.

Az első sörkészítési receptúrák is innen erednek.

Az i.e. 1500 körüli Ebers papirusz már több, mint 80 növényt, gyógyhatással és adagolással együtt bemutat, és további 700 különböző fűszert említ meg. Ezek közé tartozik az ánizs, kasszia, görögszéna, édeskömény, kálmos, koriander, kardamom, fokhagyma, kömény, menta, mák, sárfány, mustár, szezám, kakukkfű és az üröm. Ezekhez recepteket is társítottak.

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×