Dark Mode On / Off

FruitVeb: Az aszály jelentős károkat okozott a gyümölcságazatnak

FruitVeb: Az aszály jelentős károkat okozott a gyümölcságazatnak

Idén nem a késői fagyok, hanem az aszály okozott kiemelkedő károkat a magyarországi gyümölcságazatnak. A szárazság hosszabb távú hatásaként pedig tovább gyorsulhat a hazai gyümölcs-termőterületek csökkenése – közölte az Agroinform.hu.


A mezőgazdasági portál a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai alapján rámutatott, hogy almából a tavalyi 520 ezer tonna helyett 42 százalékkal kevesebbet, mintegy 300 ezer tonnát takarítanak be idén, a kiesés különösen a léalmánál lesz jelentős.Meggyből a korábbi évekhez hasonlóan 60 ezer tonna körül alakul az idei termés mennyisége, de súlyosbítja a helyzetet, hogy ennek is csak egy része érte el a feldolgozóipar által megkövetelt 18 milliméteres méretet.

A kisebb termőterülettel rendelkező gyümölcsfajtáknál vegyesebb a kép: a kései tavaszi fagyok elmaradása miatt a várható szilvatermés az átlagtól kissé elmaradó 55 ezer tonna körül alakulhat. A közleményben idézték Apáti Ferencet, a FruitVeb elnökét, aki elmondta az aszály nem csupán az idei termésre gyakorolt negatív hatást, a jövő évi termés mennyiségét is erősen befolyásolja.

A legyengült, a tápanyagokhoz csak korlátozottan hozzájutó gyümölcsfáknak ugyanis nincsen energiájuk megfelelő számú virágrügyet kinevelni, ami pedig a jövő évi termés feltétele. Hosszú távon csak az olyan intenzív ültetvényeknek van jövőjük, amelyekben legalább részlegesen megoldott a fagy- és jégveréskár elleni védekezés, illetve az öntözés is.

Borítókép: PexelsAjánlott cikkek