Dark Mode On / Off

Fonnyad a zöldség a hűtőben? Ezt tedd vele!

Fonnyadt zöldségek felhasználása

Bizonyára te is futottál már bele abba a hibába, hogy valamiből sokkal többet vásároltál, mint amennyit fel tudtál használni, és elfonnyadt a hűtőben.

Bizony még a legprofibb szakáccsal is előfordulhat, hogy túl sokat vásárol, termel a zöldségekből, és megfonnyadnak. De jó hírünk van! Nem kell feltétlenül a kukában landolnia a nem túl friss zöldségeknek! Ez a cikk most neked szól, ha jártál már így.

Fonnyadt zöldség, Pixabay

Ne dobd ki a fonnyadt zöldséget!

Tele a kamra, a hűtő fonnyadt, nem túl esztétikus salátával, sárgarépával, zellerrel, paprikával, újhagymával? Ahelyett, hogy a kukába dobnád őket, próbáld meg megmenteni azt, ami menthető. Ez két dolog miatt is fontos. Egyrészt spórolás céllal, másrészt környezettudatosságból is jó, ha kevesebb élelmiszer kerül a kukába felhasználatlanul.

A legtöbb zöldség alapvetően tele van vízzel. Ha kiszárad, elillan belőle a nedvesség, és megfonnyad. Érdemes revitalizációs technikával próbálkozni. Azaz a túl száraz részek eltávolítása után hideg vízbe tenni pár órára a zöldséget. Így visszanyerheti a frissességét.

Tökéletesen használható ez leveles zöldségeknél, mint például a saláta, a spenót, a mángold, a kelkáposzta. De a spárga, a brokkoli, karfiol, sárgarépa, cékla, újhagyma és burgonya is feléleszthető így. De még a fűszernövényeknél is remekül alkalmazható ez a technika.

További felhasználási javaslatok fonnyadt zöldségekhez!

Főzd el!

A fonnyadt zöldségeket másképp is felhasználhatod, kidobásra kerülés helyett. A paprikát, céklát, krumplit süsd meg. Leves alapként, szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, pürékhez is hozzá lehet adni őket. Kíváló turmixokhoz vagy krémlevesekhez is.

Krémleves, Fotó: Pixabay

Fagyasztva is jó!

Zöldségkockák készítésére is tökéletesen alkalmasak. Vágd apró darabokra a fonnyadt zöldségeket, majd fagyassz le. Ezeket a kockákat később levesek vagy egyéb ételek ízesítéséhez használhatod.

Használd fűszerként!

Teljesen ki is száríthatod őket, fűszerként. Remek fűszer lesz belőlük. Vágd apróra a zöldségeket. Minél kisebbek a darabok, annál gyorsabban és hatékonyabban száradnak. Szárítsd ki például a sütőben alacsony hőmérsékleten (kb. 50-60 °C) 2-4 órán keresztül. Amikor a zöldségek teljesen kiszáradtak, őrölheted vagy összetörheted őket fűszerként. Használhatsz egy kávédarálót, mozsarat vagy fűszerek készítésére alkalmas más eszközt is.

Olajba vele!

Némely zöldségek, mint például a hagyma, paprika, paradicsom, attól, hogy már nem teljesen frissek, kíváló olajízesítők lehetnek. Jó minőségű olivaolajba téve remek ételízesítő válhat belőlük.

Savanyúságként is felhasználhatod!

Egyes zöldségek savanyúságként is eltehetők ecettel, vízzel, némi cukorral, sóval, fűszerekkel.

savanyúság, fotó Pixabay

Ekkor viszont ne használd fel a fonnyadt zöldségeket!

Ezzel a néhány ötlettel újrahasznosíthatod vagy frissítheted a megfonnyadt zöldségeket: Viszont fontos, hogy figyelj oda a romlásra utaló jelekre. Ha a zöldségek kellemetlen szagúak, elszíneződtek, penészesek, nyálkásak, akkor már ne használd fel őket semmi esetre sem. Ezeket az ételeket szemétbe kell dobni, de még jobb, ha komposztálod őket. Erről olvashatsz bővebben a komposztálásról szóló cikkünkben.

Ajánlott cikkek