Bizonyára te is futottál már bele abba a hibába, hogy valamiből sokkal többet vásároltál, mint amennyit fel tudtál használni, és elfonnyadt a hűtőben.
Bizony még a legprofibb szakáccsal is előfordulhat, hogy túl sokat vásárol, termel a zöldségekből, és megfonnyadnak. De jó hírünk van! Nem kell feltétlenül a kukában landolnia a nem túl friss zöldségeknek! Ez a cikk most neked szól, ha jártál már így.
![](https://www.kertportal.hu/wp-content/uploads/chard-1230813_640.jpg)
Ne dobd ki a fonnyadt zöldséget!
Tele a kamra, a hűtő fonnyadt, nem túl esztétikus salátával, sárgarépával, zellerrel, paprikával, újhagymával? Ahelyett, hogy a kukába dobnád őket, próbáld meg megmenteni azt, ami menthető. Ez két dolog miatt is fontos. Egyrészt spórolás céllal, másrészt környezettudatosságból is jó, ha kevesebb élelmiszer kerül a kukába felhasználatlanul.
A legtöbb zöldség alapvetően tele van vízzel. Ha kiszárad, elillan belőle a nedvesség, és megfonnyad. Érdemes revitalizációs technikával próbálkozni. Azaz a túl száraz részek eltávolítása után hideg vízbe tenni pár órára a zöldséget. Így visszanyerheti a frissességét.
Tökéletesen használható ez leveles zöldségeknél, mint például a saláta, a spenót, a mángold, a kelkáposzta. De a spárga, a brokkoli, karfiol, sárgarépa, cékla, újhagyma és burgonya is feléleszthető így. De még a fűszernövényeknél is remekül alkalmazható ez a technika.
További felhasználási javaslatok fonnyadt zöldségekhez!
Főzd el!
A fonnyadt zöldségeket másképp is felhasználhatod, kidobásra kerülés helyett. A paprikát, céklát, krumplit süsd meg. Leves alapként, szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, pürékhez is hozzá lehet adni őket. Kíváló turmixokhoz vagy krémlevesekhez is.
![](https://www.kertportal.hu/wp-content/uploads/pumpkin-soup-1804351_640.jpg)
Fagyasztva is jó!
Zöldségkockák készítésére is tökéletesen alkalmasak. Vágd apró darabokra a fonnyadt zöldségeket, majd fagyassz le. Ezeket a kockákat később levesek vagy egyéb ételek ízesítéséhez használhatod.
Használd fűszerként!
Teljesen ki is száríthatod őket, fűszerként. Remek fűszer lesz belőlük. Vágd apróra a zöldségeket. Minél kisebbek a darabok, annál gyorsabban és hatékonyabban száradnak. Szárítsd ki például a sütőben alacsony hőmérsékleten (kb. 50-60 °C) 2-4 órán keresztül. Amikor a zöldségek teljesen kiszáradtak, őrölheted vagy összetörheted őket fűszerként. Használhatsz egy kávédarálót, mozsarat vagy fűszerek készítésére alkalmas más eszközt is.
Olajba vele!
Némely zöldségek, mint például a hagyma, paprika, paradicsom, attól, hogy már nem teljesen frissek, kíváló olajízesítők lehetnek. Jó minőségű olivaolajba téve remek ételízesítő válhat belőlük.
Savanyúságként is felhasználhatod!
Egyes zöldségek savanyúságként is eltehetők ecettel, vízzel, némi cukorral, sóval, fűszerekkel.
![](https://www.kertportal.hu/wp-content/uploads/pickled-vegetables-2110970_640.jpg)
Ekkor viszont ne használd fel a fonnyadt zöldségeket!
Ezzel a néhány ötlettel újrahasznosíthatod vagy frissítheted a megfonnyadt zöldségeket: Viszont fontos, hogy figyelj oda a romlásra utaló jelekre. Ha a zöldségek kellemetlen szagúak, elszíneződtek, penészesek, nyálkásak, akkor már ne használd fel őket semmi esetre sem. Ezeket az ételeket szemétbe kell dobni, de még jobb, ha komposztálod őket. Erről olvashatsz bővebben a komposztálásról szóló cikkünkben.
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!