Dark Mode On / Off

Mit szabad komposztálni? Tippek a komposzthoz!

mit szabad komposztálni és mit nem

Örök dilemma a komposztálás, vajon mit szabad komposztálni és mit nem? Most, hogy itt az ősz és jön le a sok zöldhulladéknak való növényi rész, ideje összeszedni a listát a komposztáláshoz.

Még talán szakmán belül is vannak olyan hitek és tévhitek, amiben nincs egyetértés. Egyik ilyen, hogy szabad-e komposztálni a diólevelet, vagy sem? Ez nem csak azóta kérdés, hogy az új kártevő megjelent, hanem korábban is jelen lévő dilemma volt. De mi a helyzet a többi növénnyel? Mit szabad komposztálni? És mi menjen inkább a kukába vagy tűzre?

Egyáltalán tüzeljük-e a nem komposztra valókat?

Karantén kártevők és kórokozók esete

Rögtön az elején le szeretném szögezni: a karantén kártevőkkel és/vagy kórokozókkal szennyezett növényi részeket be kell jelenteni a szakhatóságnak és meg kell semmisíteni a növényi részt. Ennek az az oka, hogy nem szabad, hogy lehetőséget adjunk a továbbterjedésükre.

Alapvető zöldhulladékok minden kertben

Kezdjük is az alapvető zöldhulladékok listájával a kertben, ami minden esetben előfordul. Ide tartozik a levágott fű nyesedéke, a fákról levágott hajtások, gallyak. A vastagabbakat természetesen érdemes előtte beaprítani, így gyorsabban komposztálódnak.

Zöldhulladékok a konyhában?

Bizony, ha szeretünk főzni, akkor a konyhában is bőven keletkezik zöldhulladék. Ilyen a tojáshéj, a zöldségek hámozásából származó héjak, a gyümölcsmaradékok, paprikacsumák és a lista igencsak hosszú. Sokan még a romlott lekvárt vagy ételmaradékot is a komposztra teszik. Ez esetben viszont mindenképpen takarjuk földdel a kiöntött “valamit”, mert hamar muslica és légytelepünk is lesz a komposztdombon.

A komposzt kincset ér: Mit szabad komposztálni és mit nem?
A komposzt kincset ér (Kép: Pexels)

Mi a helyzet a gyomokkal?

Ha nincsen kis haszonállatunk, mint a nyúl, tyúkok, libák, kacsák, akkor a gyomok szintén “feleslegesnek tűnhetnek”. Természetesen egy kertben nincs olyan, hogy felesleges. A legtöbb gyom (ha nem magzott fel) ugyanúgy komposztra való. De mit ne tegyünk a komposztra? Például az erősen tarackoló gyomokat. A tarack hamar átszövi és egyrészt a komposzt átforgatása is nehéz lesz, másfelől viszont megnehezíti majd a kitermelést is és simán tarackot telepítünk át majd a veteménybe is.

Ugyanígy a szulákfélék sem valók a komposztba, mert hamar legyökeresednek és átszövik azt.

Déligyümölcsöktől kezdve a beteg növényi részekig

A déligyümölcsök nagy százaléka sajnos nagyon sok vegyszert tartalmaz a héján, tartósítóanyagokat, melyek alapvetően nem valók a komposztba. Ennek ellenére sokan beleteszik a banántól a citrusfélékig az összes déligyümölcs maradékot.

A beteg növényi részek sem valók a komposztba, mert a kártevők és kórokozók áttelelnek és később növényvédelmi problémát okoznak majd a kertünkben.

Mivel a házi komposzt aranyat ér, így ne féljünk a komposztálástól és az avarégetés helyett válasszuk ezt a rendkívül környezetbarát megoldást!

Borítókép: Pexels

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×