Dark Mode On / Off

Márciusi tennivalók a kiskertben

Már nagyon vártad a tavaszt? Kész vagy a veteményes megtervezésével? Akkor itt az igazi kertészkedés ideje!

Az idei évben megint hatalmas hóval vártuk a márciust és még most is, mikor ezt az írást készítettük az egész kertet hó fedi. A jó hír az, hogy van remény, hiszen a madarak csipogásából, énekéből halljuk már, hogy bizony a tavasz itt van.

Amikor február végén leesett a hó, sokan megriadtak, hogy a már kibújt hagymásoknak baja lesz, és megfagynak. Szerencsére ez nem szokott megtörténni, hiszen az ilyen későinek gondolt havazásnak is ellenállnak a tulipánok, jácintok és ahogy nézzük, a hó alól hamarosan ki is bújnak. A tulipánok, jácintok, nárciszok már javában bimbósak. A fagyok ellen és a korai tavaszokat ismerve mi már tél elején fenyőgallyal takartuk az ágyásokat, így védtük növényeinket a fagyoktól. A hó alól kikandikáló virágbimbókból látjuk, hogy nyakunkon a tavasz.

A krókuszok már elnyíltak nálunk. Nálatok van még nyíló krókusz?

A hagymások sorában tagadhatatlanul most a tulipánoké, jáciontoké és nárciszoké lesz a főszerep.

Ha van évelőágyásod, akkor a hó elolvadása után elkezdheted kitakarítani az ágyásokat. Itt az ideje a mentákat megmetszeni, a túlzottan szétszaladt hajtásait kiásni és új helyre átültetni. De az átültetést már csak akkor végezd el, ha a talaj teljesen “kiolvadt”, elkezdett felmelegedni, mert a frissen kiszedett növényi részek érzékenyek lehetnek.

Az évelő fűszernövények között még az oregánó, citromfű, mentafélék, metélőhagymák is elkezdenek friss, apró leveleket hozni, lassan őket is ki lehet tisztogatni, a tavalyi elszáradt leveleket kigereblyézni.

TIPP: ha szereted a virágos dekorációkat, és a vintage hangulatot, akkor érdemes pár virágszirmot, vagy egész virágot lepréselned papír között. Hamarosan préselt virágos DIY tippekkel várunk Benneteket itt az oldalon, addig is, jó préselgetést! Préseléshez a legjobb a nem fényes újságpapír, vagy a konyhai píprtörlő és egy vastag könyv. Könnyen préselhető virágok: jácint, tulipánszirom, primula, hóvirág, rózsaszirom, pipacsszirom, árvácska, ibolya,pillangóvirág.

A gyomlálással még lehet várni érdemes március közepe-vége tájáig, hiszen a gyomnévények kihúzásával a talajt megbontjuk, és ha még jön vissza fagyos éjszaka, akkor megfázhatnak a hasznosabb növények, mert gyomláláskor sokszor az értékes növény gyökerét is meglazítjuk kicsit.

Az ágyásokról a fagy elleni védelmet csak március második felében szoktuk leszedni. Pont ezért használunk fenyőgallyat, hogy esztétika szempontból ne legyen annyira zavaró.

Napközben, amikor már 15-20 fok körül van a levegő, elkezdhető a leanderek és más teleltetett növények napoztatása is. Délutánra és estére még érdemes őket visszavinni a melegre, vagy a teleltetési helyükre, de napközben már lehet mutogatni nekik az idei év első meleg napsugarait.

Márciusra már a palánták is egyre szebbek, a sziklevelek után már megjelentek az első rendes levelek, de még a palántákat tartsuk meleg helyen. Vigyázzunk arra is, hogy még a levegő nem elég meleg, csalóka a napsütés is, nehogy szellőztetés közben megfázzanak a melegigényes fajok, mint pl. a paprikák, vagy épp a chilik.

A veteményesben időszerű a gyökérzöldségek vetése is. Ilyenkor kerülhet be a föld alá a sárgarépa, fehérrépa, zeller (magról), retek is. Akinek tavaly volt mángolja, kale vagy más télálló zöldségnövénye, azok még mindig tudnak szüetelni belőle.

A permakultúrázók most is rakhatnak már le egy adag szalmatakarást, illetve aki tápanyagutánpótolni szeretne, annak is itt az ideje, ha ősszel nem tette meg.

TIPP: vetések előtt nézzük át a területet. Szedjük fel a beteg, tavalyról maradt növényi részeket, és ugyanígy a gyümölcsfákat is nézzük át, hogy ne legyenek rajtuk fent maradt gombás gyümölcsmúmiák.

A március az év egyik legszebb hónapja, rengeteg lelkesedés van mindenkiben, aki imádja a kiskertjét. Ilyenkor a napsütésben fürdőzni és élvezni annak sugarait felemelő érzés. Arra buzdítunk mindenkit, hogy használja ki a jó időt, menjen kertészkedni, kiránduljon!

Hamarosan kezdődnek a kertészeti vásárok is, figyeljétek a programajánlókat!

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×