Dark Mode On / Off

Gyakori kérdések a paradicsomról

Gyakori kérdések a paradicsomról

Olvasói kérdéseiteket összegyűjtöttük és most egyben láthatjátok, kinél milyen problémák merültek fel. A gyakori kérdések a paradicsomról a házikerti termesztése során most megválaszolásra kerülnek.

Rögtön vágjunk is bele a gyakori kérdések a paradicsomról témakörbe, mert most van az az időszak, amikor újra aktuális lesz a kiskerteseknek és kicsit nagyobb kerteseknek is.

OLVASÓI KÉRDÉSEKRE VÁLASZOLVA

Kérdés: Miért nem érik a paradicsom?

Válasz: Amikor egy paradicsomnak sűrű a lombja vagy kevés a kálium, akkor két dolgot látunk: nő a paradicsom, de enm akar elkezdeni beérni. A túl hűvös időjárás is gátolja az érést, de az esetek nagy többségében vagy tápanyaghiány vagy a sűrű lomb áll a háttérben. Érdemes a káliumot utánpótolni a fentebb leírt módon a kacsolást, lelevelezést elvégezni.

Kérdés: Mitől szivacsos vagy üreges belül a paradicsom?

Válasz: A paradicsom a lombfelületéből kiindulva is nagy vízigényűnek számít. Naponta ideális esetben akár egy litert (kánikulában másfél litert!) is képes meginni. Amikor egy zöld paradicsomot kettévágsz és üregesnek, vagy szivacsosnak tűnik, akkor a vízhiány a ludas.

Kérdés: Mitől kanalasodik a paradicsom levele?

Válasz: A kanalasodás hátterében is az egyik ok a vízhiány, másik a kálcium hiánya. Érdemes mindkettőre odafigyelni és kielégíteni a növény igényét etéren is.

Kérdés: Virágzik a paradicsomom, de nem lesz bogyó?

Válasz: Amikor azt látod, hogy a paradicsom hozza sorra a virágokat, de mégsem lesz belőle paradicsom, akkor az több dolgot is mutat. Az egyik az, hogy nincs, vagy kevés a beporzó rovarod. A másik gond a foszfor- és vagy bórhiány, amit pótolnod érdemes, mert ha nincs elég foszfor, romlik a virágok un. bekötődése, vagyis a virág után kevés bogyó lesz.

Kérdés: Lótetű kártételt látok a talajban talált lyukak alapján. Mit tudok tenni?

Válasz: Az idei évben szintén egy nagy gond a lótetű. Korábbi években ez igen csekély gond volt saját kertünkben is. Mi az Artis-t javasoljuk, mely egy biológiai készítmény. Más – és hasznos – rovarokra való hatása nem ismert számunkra, de biológiai növényvédelemben elfogadott készítmény.

Kérdés: Mitől vannak már a zöld paradicsom felületén is bemélyedések, egyenetlenségek?

Válasz: Kép nélkül igen nehéz a kártevőket beazonosítani. A poloskák szívogatása eredményez általában termésdeformációt, amely egy egyenetlen felszínt eredményez már a zöldparadicsomnál is. Bemélyedést (rágást?) okozhat hernyókártétel is, de ezt úgy lehet megnézni, hogy a zöldparadicsomot félbe kell vágni a “lyuk” mentén, és máris kiderül, hogy lakik-e benne valaki. Ebben az esetben is célszerű képpel együtt beküldeni a kérdést, mert csak úgy tudunk biztosat mondani.

Kérdés: Minden paradicsomot kell kacsolni?

Válasz: Kacsolni a folytonnövőket és a féldetermináltakat szokás, de egyes féldetermináltaknál is csak levelezni szoktak. Általában a paradicsom fajtája dönti el a kacsolás kérdését, a fajtából tudjuk megmondani, hogy folytonnövő, determinált vagy féldeterminált fajtát használsz-e.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×