Dark Mode On / Off

Fogadj örökbe egy fát: ez a CrowdFarming

A két éve meghalt Klapka György egykori biodió-ültetvénye csatlakozott először a CrowdFarminghoz, ahol diófát lehet örökbefogadni. Az Osli nevű kis faluban közel 42 hektáron 8000 darab biodiófa található melyet Klapka-örökösként Brazda Nicole vezet jelenleg. De nézzük is, mit jelent a CrowdFarming?

Ebben a rendszerben Európából bárki örökbe fogadhat egy fát és valami fenntartási/karbantartási díjért cserébe a fán termett termést megkapja.

Ez a mikrofarming el, mely alapján bárki mezőgazdasági termelővé válhat…persze valóságban ez egy virtuális örökbefogadás, mert a növényeket, az ültetvényt természetesen a gazdálkodó ápolja saját szakmai hozzáértése és tapasztalata alapján.

Természetesen a szüretet is többnyire a gazdálkodó végzi, annyi különbséggel, hogy a szüret után az örökbefogadó mikrofarmer megkapja az általa örökbefogadott fa teljes termését. Ez dió esetében relatív könnyű, hiszen egy jól szállítható élelmiszerről van szó, míg egy romlandó gyümölcsnél érdemesebb azért közeli gazdálkodót keresni a sikeres együttműködés érdekében.

Egyes gazdálkodóknál akár le is szüretelheted az általad örökbefogadott fa termését, ezzel is kiélvezve a mikrofarmer-életet.

A rendszerben részt vesznek már narancstermesztől, olívatermelők, klementintermelők és sajtkészítők is. Mézet, diót és vörösbort is fogadhatunk örökbe ebben a rendszerben, de van olyan termelő, aki tengeri sókitermeléssel vagy akár aloe verával foglalkozik.

Borítókép: Pexels/Pixabay

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×