Dark Mode On / Off

Rózsa: Pompás virágzó a kertben

rózsa a kertben

Romantikus, vadregényes, mesébe illő és varázslatos. A rózsa évszázadok óta az egyik legkedveltebb virág, hiszen nem múlik el nélküle ünnep, nincs nélküle kert sem. Művészek múzsája, ihletője, szerelmes szívek álma: ez mind a rózsa.

A rózsák eredete

A virágok királynőjét számos vizsgálat alá vetették az elmúlt évszázadok során. A lelkes kutatók szinte a világ összes pontján találtak már rózsát, bár eredetét többnyire Ázsiába helyezik. Mégis a hideg égövtől az egyenlítőig mindenhol megél, csodálatos virágaival kápráztat el bennünket.

A parfümös illat eredetét monda lengi körül, miszerint Anadioménak nektárt csepegtettek le az istenek, e cseppek kerültek rá a rózsák virágaira, és így nyertek kellemes illatot.

A rózsáknak mára megszámlálhatatlan sok fajtája kapható, a trendeknek megfelelően, akár a divat, folyamatosan változik a kínálat.

Melyiket ültessük?

A rózsákat felhasználás szerint csoportosíthatjuk. A vad típusok közé tartoznak az utak mentén is található gyepűrózsák, sokvirágú rózsák.

A középkorból ismert parkrózsákat nagy térigényüknek köszönhetően közterületekre, parkokba, nagyobb kertekbe érdemes ültetni. Nagy virágai többnyire illatosak. Legismertebb parkrózsák a fehér rózsa (Rosa × alba), Sárga rózsa (Rosa foetida), Gall rózsa (Rosa gallica).

A kerti és virágágyi rózsák a nemes rózsák. A középkori rózsák és a Délkelet-Ázsiából származó folyton nyíló rózsák keresztezéséből jöttek létre, és a nemesítési folyamatok során is ezt a csoportot bővítik leginkább. Rendszeres növényvédelmet, metszést igényelnek, sokkal igényesebb az előzőekben említett csoportoknál. A kert kiemelt pontjaira valók, mivel reprezentatívak. Ennek a társaságnak a tagjai a remontáns és a teahibrid fajtatípusok. Igen nagyra nőnek, többnyire a 1,5-2 méter magasságot is elérik. Nagy méretű impozáns virágot hoznak.

A kúszó rózsák telt virágúak, szinte egész nyáron át nyílnak. Mivel önállóan kapaszkodni nem képesek, támasztékot igényelnek. Erre a célra jó szolgálatot tesznek a barkácsáruházakban kapható rózsakapuk, kovácsoltvas támasztékok, fából készült pergolák.

Minirózsák a sziklakertekben, kisebb évelőágyásokban gyakori lakó. Vékony, apró hajtásrendszerének, mini virágainak köszönhetően közkedvelt cserepes ajándék is, de kevesen tudják róla, hogy védett helyre akár ki is ültethető.

Talajtakaró rózsákkal többnyire rézsűkön, nagyobb évelőágyásokban találkozunk. Ellenállóbb a többi csoportnál, így sem a permetezéssel, sem a téli takarással többnyire nem kell számolni. Az utóbbi egy-két évtizedben újra kedveltté vált, egyre szélesebb körben kerül felhasználásra.

Virágillemtan

A színek hatalma a rózsáknál az egyik legnagyobb. A fehér rózsa a tisztaságot, alázatosságot, titoktartást, a vörös az izzó szerelmet, míg a sárga az irigységet, de egyben a vidámságot és a sok örömet is jelenti. A rózsaszín rózsa a kecsesség jelképe.
Virágcsokrok esetében a színeknek kevésbé lesz jelentősége. annyi biztos, ha tíz szál alatt köttetünk csokrot, akkor páratlan számú rózsát válasszunk.  Ha egy szál rózsát adunk vagy kapunk, akkor az lehetőleg hosszú szárú legyen.

Dekorálj rózsával!

Otthon a vázába helyezett rózsa kellemes látvány. Hogy hosszú távon az is maradjon, nem árt egy-két apró szabály betartása. Vízbe helyezés előtt vágjuk vissza. Így a friss vágási felületen sokkal könnyebben veszi fel az értékes tápanyagokat és a nedvességet. Ma már a boltokban kapható vágottvirág-tartósító só is, ezzel napokat ajándékozunk kedvenc vágott virágunknak. Minden nap (de legrosszabb esetben is kétnaponta) cseréljük ki a vázákban a vizet. A tiszta víz jelenléte feng-shui szempontból is fontos, de esztétikai okai sem elhanyagolhatóak.

(Borítófotó)

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×