Dark Mode On / Off

Két kastély, melyet látnod kell!

Nincs romantikusabb dolog, egy izgalmas kastély, árnyas parkjában tartó sétánál. Kastélyokban márpedig hazánk bővelkedik. Két kevésbé ismert, tippet hozunk nektek!

Andrássy-kastély, Tóalmás

Pest megyében, Tóalmáson található az 1894-95-ben épült neobarokk, neoreneszánsz Andrássy-kastély. Az épület a XX. század első felében az Andrássy család tulajdonában volt hosszú ideig, innen a név. A kastély a honfoglalás Milleniumára készült, Wahrmann Renáta, Ybl Lajos tervei alapján.

Több, mint 50 szobás a barokk stílusú kastély, számos érdekességgel, izgalmas megoldással. Például az előcsarnokában íves kétkarú falépcső található, mely a párizsi Opera lépcsőjének másolata tulajdonképpen. A kastélyhoz fémszerkezetű üvegház, neoreneszánsz stílusú víztorony és 29,5 hektáros angolpark is tartozik. Prónay Sándor készíttette a kastélyparkot körülötte, mely miatt kár kihagyni e gyönyörű épületet és környezetét. Helyi jelentőségű természetvédelmi terület, gyönyörű növényei, fa ritkaságai miatt. A WOL által szervezett nyári táborok idején kívül, bármikor szabadon látogatható. A kastély közvetlen környezetében további látnivalók akadnak, például a Beretvás-kúria romos épülete, egy római katolikus templom, de termálstrand és kemping is van a közelben. A végére egy kis érdekesség, számos film forgatási helyszíne volt korábban, például a Csárdáskirálynő filmfeldolgozásáé is.

Apponyi-kastély, Fotó-Civertán, Wikipédia

Apponyi-kastély, Hőgyész 

Tolna megyében, Hőgyészen található az Apponyi-kastély. Apponyi-Liechtenstein kastély vagy Mercy–Apponyi-kastélyként is ismert. Apponyi Károly, Tolna megye főispánja birtokába kerül. Az első, fontosabb írásos emlékek 1856-ból kerültek elő, amikor már javában állt az épület. Nagyjából 1720 évekre teszik a valós korát. Barokk stílusban épült. Mellette található a kápolnapusztai barokk kápolna és egy 1200 holdas birtok is tartozik hozzá. Az épületben több restaurálás is történt.1890-ben Ybl Miklós készítette azt, majd 1951-től 2002-ig általános iskola működött benne. De volt már gyermekotthon, kórház is. 2008-ban újra helyreállították a korábbi állapotát.

Jelenleg kastélyszállóként funkcionál. A főútról a kastély elé érve csodás parkba érkezünk, amelynek eredeti állapotát neves szakemberek igyekeztek megőrizni és helyreállítani. Érdekesség, hogy Liszt Ferenc is megfordul a kastélyban, melynek egy emléktáblával állítottak emléket. A kastélyban három medence található, ebből kettőt a helyi termálvíz lát el. Ezen kívül kávézó, elegáns étterem, tanácsterem, felszentelt kápolna, négy eltérő stílussal berendezett nagyterem, a pincében hangulatos borozó és a vendégek ellátását szolgáló konyha található. A közelben számos program várja még az oda látogatókat.

És ha nem elég kastélyok parkaiban andalogni, nézd meg ezeket az erdei látnivalókat cikkünkben!

Fő fotó: Andrássy-kastély (Tóalmás), Wikipédia- Rákász Mihály

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×