Dark Mode On / Off

Rezisztens paradicsomfajták, amit érdemes ültetned biokertbe is

rezisztens paradicsomfajták

A rezisztens paradicsomfajták a biokertészkedést is leegyszerűsítik, hiszen sokkal kevesebb növényvédelmet igényelnek, mint a mindenre érzékenyek. Most pár ilyen fajtát mutatunk be!

A legtöbb hobbikertész rémálma, amikor a paradicsomján megjelenik a paradicsomvész (barnafoltosság, Phytophtora infestans). A növénynemesítéseknek hála már a paradicsomban is kaphatók rezisztens paradicsomfajták, melyek bizonyos betegségekre ellenállóak.

Bár ezek a fajták többnyire kicsit drágábbak a megszokott paradicsom vetőmagoktól, mégis a megspórolt vegyszerköltség és a bosszúság a beteg tövek miatt megéri mégis a felárat.

Mit jelent a rezisztens paradicsomfajták kifejezés?

Ha egy fajta csak toleráns, akkor a betegségeket inkább csak elviseli, vagyis jóval később betegszik meg, kevesebb tünetet mutat a hagyományos fajtákhoz képest.

Ha egy fajta rezisztens, akkor az adott kórokozóval illetve kártevővel szemben teljesen ellenálló, nem betegszik meg tőle. Ezeket általában keresztezéssel és fajtaszelekcióval “állítják elő”. A keresztezéskor sok esetben a vadon előforduló fajtáknak is nagy szerepük van.

Lisztharmat-rezisztens fajta például a Kiepenkerl Phantasia névre hallgató salátaparadicsomja, de a Phytophtora-rezisztens fajtáik közé tartozik még a Romello csüngő cseresznyeparadicsom vagy a Primavera, Primabella cseresznyeparadicsom is.

Húsparadicsomok között a Pyros fajta a legkedveltebb barnarothadás-rezisztens fajta, melyet már mi magunk is teszteltünk saját kertészetünkben.

Az Ace-55 nevű fajta egy óriásbogyójú, determinált növekedésű fajta, több betegséggel szemben is ellenálló. Középkései házikerti fajtaként ismert elsősorban. Óriás, enyhén lapított gömb alakú bogyói 180-220 g-osak, színe sötétpiros, friss fogyasztásra, befőzésre kiváló.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×