Dark Mode On / Off

Rezisztens paradicsomfajták, amit érdemes ültetned biokertbe is

rezisztens paradicsomfajták

A rezisztens paradicsomfajták a biokertészkedést is leegyszerűsítik, hiszen sokkal kevesebb növényvédelmet igényelnek, mint a mindenre érzékenyek. Most pár ilyen fajtát mutatunk be!

A legtöbb hobbikertész rémálma, amikor a paradicsomján megjelenik a paradicsomvész (barnafoltosság, Phytophtora infestans). A növénynemesítéseknek hála már a paradicsomban is kaphatók rezisztens paradicsomfajták, melyek bizonyos betegségekre ellenállóak.

Bár ezek a fajták többnyire kicsit drágábbak a megszokott paradicsom vetőmagoktól, mégis a megspórolt vegyszerköltség és a bosszúság a beteg tövek miatt megéri mégis a felárat.

Mit jelent a rezisztens paradicsomfajták kifejezés?

Ha egy fajta csak toleráns, akkor a betegségeket inkább csak elviseli, vagyis jóval később betegszik meg, kevesebb tünetet mutat a hagyományos fajtákhoz képest.

Ha egy fajta rezisztens, akkor az adott kórokozóval illetve kártevővel szemben teljesen ellenálló, nem betegszik meg tőle. Ezeket általában keresztezéssel és fajtaszelekcióval “állítják elő”. A keresztezéskor sok esetben a vadon előforduló fajtáknak is nagy szerepük van.

Lisztharmat-rezisztens fajta például a Kiepenkerl Phantasia névre hallgató salátaparadicsomja, de a Phytophtora-rezisztens fajtáik közé tartozik még a Romello csüngő cseresznyeparadicsom vagy a Primavera, Primabella cseresznyeparadicsom is.

Húsparadicsomok között a Pyros fajta a legkedveltebb barnarothadás-rezisztens fajta, melyet már mi magunk is teszteltünk saját kertészetünkben.

Az Ace-55 nevű fajta egy óriásbogyójú, determinált növekedésű fajta, több betegséggel szemben is ellenálló. Középkései házikerti fajtaként ismert elsősorban. Óriás, enyhén lapított gömb alakú bogyói 180-220 g-osak, színe sötétpiros, friss fogyasztásra, befőzésre kiváló.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

V. Topor Erika

V. Topor Erika

Okl. kertészmérnök, szakújságíró

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
50 vélemény