Dark Mode On / Off

Családfakészítés fékezheti meg a beltenyészetet a titánbuzogányoknál

titánbuzogány

A Chicagói Botanikus Kert szakemberei a titánbuzogányok genetikai információinak és származási adatainak begyűjtésével elkészítik “minden egyes példány családfáját”, hogy az adatbázis segítségével sikerüljön azonosítani az egymáshoz illő növényeket és kiemelni az alulreprezentált genetikai sajátosságokat.


A botanikus kertekben és magángyűjteményekben őrzött csaknem 500 Amorphophallus titanum példányközeli rokonságban áll egymással, ami sebezhetőbbé teszi őket a betegségekkel és egyéb fenyegetésekkel szemben – írja a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása. Ez kevesebb életképes magot, gyengébb palántákat és méret-, valamint sokszínűségbeli hanyatlást eredményez.


A Szumátra szigetén honos, gigantikus méretű titánbuzogány csupán néhány évente virágzik és akkor is mindössze pár napig. A növény szagát a rothadó hús, a büdös zokni, a fokhagyma és a használt pelenka együtteseként jellemzik a szakemberek. A különleges illatorgia vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, ugyanakkor el is riaszt sok kártevőt.


A chicagói intézményben most egy pollenraktárat is létrehoznak, ahonnan gyorsan el lehet szállítani a virágport egy éppen nyíló titánbuzogányhoz.
Az Amorphophallus titanum magassága elérheti a három métert, a föld alatti gumó súlya az 50-75 kilogrammot.

Ajánlott cikkek