Dark Mode On / Off

Citrom illóolaj: 5 tény, amit biztosan nem tudtál róla

citrom illóolaj

A citrom illóolaj és maga a citrom is egy igen kedvelt trópusi gyümölcs, az olaja értékes, de még a citromban rejlő savak is kincset érnek. Mit kell tudni a citrom illóolajáról és hogyan zajlik a betakarítás egy citrom-ültetvényben? Hozunk 5TIPP rovatunkban most olyan tényeket is, melyeket valószínűleg eddig nem tudtál róla!

A citrom nemcsak a konyhában egy kincset érő gyümölcs, hanem a kozmetikai ipar is, de még a gyógyszeripar is előszeretettel használja. Ha szoktál forgatni Maria Treben könyveket vagy gyógynövényes, házipatikás könyveket, akkor biztos találkoztál már sok olyan recepttel, amihez kell a citrom vagy a citrom illóolaj. Ez nem véletlen és máris megtudod miért!

Kézápolásra kend be a kezed citrommal!

Már nagymamáinktól is elleshettük, hogy főleg télen, amikor kiszáradt a kezük, akkor bekenték citrommal. A félbevágott citrommal dörzsölték át a kézfejük, majd az egész kezet, ujjakat, körmeiket. Ugyan a sebes részeket nekik is csípte, de a kiszáradt bőrt hamar visszapuhította viszont!

Hajápolásra is használhatod

Szintén egy Maria Treben gyógyfüves könyvben találtuk a receptet, amikor vagy 10%-os ecettel vagy citromlével vagy citromolajjal kell ápolni a hajat a csillogó és fényes, egészséges haj érdekében. Talán citrommal egyszerűbb, mert elég csak belecsavarni a kézmeleg hajöblítő vízbe, de pár csepp citrom illóolaj mindig jót tesz a samponban vagy balzsamban is.

A hajnak a legnagyobb ellensége a sok kémiai kezelés, a samponokban és hajápolókban található mindenféle SLS és EDTA-komplex. Emellett a nagy sugárzás (nyári tűző nap) vagy a téli hideg is árt. Ezért a citrom illóolaj vagy a biocitrom mindig jó ha kéznél van.

Limonén és b-pinén

Tanulmányok kimutatták, hogy a citromban két nagyon értékes antimikrobiális hatású összetevő is megtalálható: limonén és b-pinén. Ez azért is fontos, mert akár otthon diffúzorból párologtatod, akár ételekbe keverve juttatod bele a szervezetedbe, ugyanúgy segíted vele a tested.

Oldja a feszültséget?

Amikor valaki aromaterapeutához fordul, mert az életmódjából adódóan a stressz és a nyugtalanság majdnem mindennapos, akkor a citrusfélék olajai is előkerülnek. A citromnak és vele együtt a bergamotnak és a mandarinnak is nyugató hatást tulajdonítanak, segíti a kiegyensúlyozottságot. Érdemes diffúzorból párologtatni a lakásban, de egy dologra vigyázz: ha kozmetikumba teszed, akkor a citrusolajak fényérzékennyé teszik a bőrt, így ne menj velük szoláriumba vagy napra.

Legyengítő betegségek?

Akár hiszünk benne, akár nem, már ezt is bebizonyította a tudomány (és nem a brit tudósok…), hogy ha egy ember életében sok a stressz és a lelke sincs rendben, mellette túlhajtja magát a munkával, akkor hamar megbetegszik. A test okos és jelez, melyek többnyire valami betegségtüneteket jelentenek. Ezekre érdemes odafigyelni és ha már tudod, hogy a stressz ellen a kiegyensúlyozottságért akár a citrom illóolaja is jó lehet, akkor azt is tudod, hogy ha kevesebbet stresszel, jobb a közérzeted, akkor a betegségek is nehezebben találnak meg. Mivel a test és a szellem összefügg, így ha az egyik beteg, a másik is hamar beteg lesz, bármennyire is azt hangoztatják sokan, hogy ez hibás tézis. A tudomány mindent bebizonyít és annak ellenkezőjét is manapság. A természetes antimikrobiális hatás meg csak egy plusz, ami támogat téged.

A citrom illóolaját depresszió és a függőségek ellen is ajánlják.

Masszázsolajakba is gyakran beleteszik

A citrom illóolaját sokan vizsgálták már és a nyirokrendszerre gyakorolt jótékony hatása sem elvetendő tény. A masszázsolajokba így gyakran beleteszik, nemcsak a közérzetre gyakorolt hatása miatt, hanem a nyirokkeringés fokozásában nyújtott szerepe miatt is. Mint azt már tudjuk, az egészség egyik fontos pillére a megfelelő keringés és azon belül a nyirokkeringés is.

Hogyan zajlik a citrom betakarítása?

Miután a citromot is nagy ültetvényeken termesztik, így annak is megvan a maga betakarító gépe, teljes technológiája, akárcsak a hazai gyümölcsöknek, mint az alma vagy épp a meggy. Sajnos magyar videót nem találtunk róla, ha tudtok szívesen vesszük, küldjétek el nekünk!

Íme egy videó a betakarításról:

ÉRDEKELNEK AZ ILLÓOLAJOK? RAKD A KOSARADBA!

Borítófotó

Ajánlott cikkek