Dark Mode On / Off

Így készül: az igazi grincsfa

grincsfa3

DIY tippek a tökéletes grincsfához, ha ez szíved vágya és nem akarod megvenni készként. Így készül az igazi grincsfa!

Egy korábbi írásunkban már tavaly megmutattuk, hogyan kell a “hamis-grincsfát” elkészíteni. Valójában az az egyszerűbb, bár kevésbé szemet gyönyörködtetőbb grincsfa-verzió.

 Nézzük is honnan származik a grincs-fa?

1955-ben a Rebook nevű amerikai női magazinban jelent meg először a Grincs, mint egy képregényhős, aki utálja a  karácsonyt. Később ebből rajzfilmet készítettek és mivel nagy sikere volt annak is, jöhetett a nagy film, melyben Jim Carrey volt a főszereplő. De hogy mennyire nagy sikere van Dr. Seuss alkotásának, a legújabb Grincs animációs film idén a mozikba került. Most karácsonykor meg is nézheted. A kis zöld szörny után lett az un. Grincs-fa.

Zanót – ami az igazi grincsfa elengedhetetlen része

Az örökzöld zanót (Cytisus scoparius) egy kerti örökzöld, mely nyáron sárga vagy lilás-bordó virágaival díszít, télen meg élénkzöld hajtásával. Nagytermetű, így olyan helyre ültessük, ahol van helye terebélyesedni. Télen a virágüzletek tele vannak örökzöld zanóttal, hiszen újabban az egyik legkeresettebb ajtó melletti dísz lett a grincsfa. A jó minőségű manófa készítéséhez hosszú zanótot érdemes vásárolnod. Már ha kapsz ilyenkor, hiszen virágkötészetileg a legforgalmasabb időszak van.

Kép: Sectret Bloom Boutique

Mi kellhet még a grincshez?

– kaspó, amibe teszed az egész dekorációt. Legyen alulról szélesebb és ne elkeskenyedő, hogy a szélnek is és a magasság miatti instabilitásnak ellen tudjon állni.

– vizes oázis, mert így akár öntözheted is, ami nagyban növeli a tartósságát.

– fenyőágak, hogy az alján a tűzőhabot eltakard. De ehhez vásárolhatsz mohát, zuzmót és apró terméseket is. A lényeg, hogy a tűzőhab ne látszódjon ki.

– vékony kötöző vagy drót

-ragasztóanyag: ebből a Patex márkájú ragasztópisztoly és a hozzá tartozó rúd a legjobb az utóbbi időben. A többi gyártónál könnyebb kifogni olyat, ami túlmelegszik és folyni fog munka közben. Azért azt tudnod kell, hogy a ragasztópisztollyal meg kell tanulni dolgozni. Lehet, hogy elsőre nem leszel vele nagy barátságban, de a házi készítésű dekorációkban nagy segítségedre lesz.

-karácsonyi díszek ízlés szerint, mely lehet apró termésekől, tobozokból, gömbökből álló

-selyemszalag, amivel eltakarod majd a drótozást

Step-by-step

1- Először is az oázist áztasd be egy jó fél órára, hogy rendesen megszívja magát. Amint ezzel megvagy és az ozáis teljesen átnedvesedett, vegyél elő egy nagyobb éles kést és vágd méretre. Az a lényeg, hogy a választott kaspóba teljesen beleférjen, lehetőleg ne lógjon rajta túl.

2- A zanótot kösd össze dróttal, végig az aljától a tetejéig. Az összekötegelt zanótot utána szúrd bele az oázis közepébe. Arra figyelj, hogy rögtön jó helyre tűzd, meg utána korrigálni nehéz lesz, kidől később belőle illetve az oázis sem “regenerálódik”, így egy nagy lyuk marad a helyén, ha kihúzod és máshova helyezet.

3- Mohával könnyebb dolgod lesz, mint fenyővel, mert ahhoz, hogy esztétikus legyen a kompozíció fenyőből, kell némi gyakorlat és szépérzék.

4- A manófa tetejét vissza kell hajlítani, vagyis finoman dróttal tekerd úgy az ágak végét, hogy visszakunkorodjon.

5- Jöhet a szalag! A drótok mentén tekerd végig szalaggal, hogy a drátokat eltakard vele. A vége felé több, sűrűbb szalagozásra lesz szükséged,de ne vidd túlzásba azért.

6- Alulról fölfelé haladva kezd el díszíteni, hogy izléses és hamronikus legyen. Akár mohával, akár zuzmóval vagy fenyővel dolgoztál a kaspó körül, csoportosan ragaszd fel a terméseket rá. Felfelé haladva ritkul a díszítés.

7- A grincsfa visszakunkorodó végére tehetsz egy kis csengőt is kedved szerint.

Ha mindezek után úgy érzed, hogy nem lett az igazi, ne búsulj. Virágboltokban még mindig kaphatsz, vagy jelentkezz workshopra a Secret Bloom Boutique-hoz IDE KATTINTVA!

#nemszponzorálttartalom (Borítófotó)

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×