Dark Mode On / Off

13 allergiát okozó tárgy a lakásban

allergiát okozó tárgy a lakásban

Állandóan tüsszögsz? Allergiát okozó tárgy a lakásban mindig előfordul, csak meg kell találni és likvidálni kell, ha a kellemetlen tüneteket is meg akarjuk szüntetni.

Szőnyegek

A szőnyeg mágnesként vonzza a port, a poratkát, a polleneket és a penészgombák spóráit. Ahogy kopik, apró rostok hullanak ki belőle, növelve a szobák levegőjének szennyezettségét. Az új, műszálas szőnyegek illékony szerves vegyületeket bocsáthatnak ki, a kipárolgó anyagok pedig légzőszervi problémákat okozhatnak.

Burkolatok

Az azbeszt egy hajszálvékony szálakból álló ásványi anyag, melynek remek hőálló képességét már a rómaiak is felismerték. Régen előszeretettel használták a burkolóanyagokban, így a régi házakban még ma is sok helyen jelen van. A mikroszkopikus szálacskák belélegzése már nagyon kis mennyiségben is tüdőrák kialakulásához vezethet, így a legtöbb területen betiltották alkalmazását.

Alumínium edények

Sokan találtak összefüggést az alumínium és az Alzheimer-kór között, egyértelműen nem bizonyították azonban még az alumínium káros hatását. Mivel a kérdés még nyitott, érdemes inkább minimálisra csökkentened a használatát. Magas sótartalmú élelmiszereket ne csomagolj alufóliába, a főtt ételt pedig ne tárold ilyen edényben.

Ragasztók, oldószerek

A festékek, favédő- és ragasztóanyagok nagy részében olyan oldószerek, konzerválóanyagok és lágyítók találhatóak, melyek hónapokkal később is veszélyt jelentenek. A következmény pedig komoly allergiás megbetegedés, sőt, az asztma kialakulásának veszélye is jelentős.

Fogkrém

A fogfehérítő fogkrémekben található – alumíniumipar melléktermékeként keletkező -, por állagú vegyületet patkányméreg előállításához is alkalmazzák. A vegyszer fokozott mennyiségben az emberi emésztőrendszerre nézve is káros, a fiatal szervezet azonban még érzékenyebb rá. Bár városi legendának tűnik, azért nem árt néha elolvasni a csomagolást.

Plüssállatok

A porban megbúvó atkák erős allergének. A por ráadásul szinte mindenhol jelen van, a bútorok kárpitjaitól kezdve a gyerekek plüssállataiig. Ezeket igyekezz rendszeresen kimosni, illetve – amikor a gyerek nem használja – zárt helyen tartani.

Szobanövények

A penész a szobanövények talaján is képes megtelepedni. A fürdőszoba rendszeres takarításán túl ügyelj a megfelelő páratartalomra, és a növények túlöntözését is kerüld, hiszen a penész erős allergén, akár asztmát is kiválthat.

Elektroszmog

Az elektromos árammal működő berendezések általi sugárzás következtében felborul a szervezet ionháztartása, ami alaposan megzavarja annak működését. Az elektroszmog gyengíti az immunrendszert, megtámadja szervezeted alapvető szabályozó mechanizmusait, előidézve az idegi és hormonális központok funkciós zavarát.

Füstölők

A füstölőkben található benzolnak rákkeltő hatást tulajdonítanak, és gyakran fejfájást, valamint kellemetlen közérzetet is a számlájukra írnak. Hasonlóan tanácsos vigyáznod az elektromos illatosítókkal és az illatgyertyákkal, ezek ugyanis formaldehidet tartalmazhatnak.

Tisztítószerek

A mérgező fenolokat előszeretettel alkalmazzák különböző tisztítószerekben a gombák és a baktériumok ellen. A krezolt fertőtlenítő hatása miatt kedvelik, és a szintén veszélyes glikolokat is gyakran használják a háztartási tisztítószerekben. Ezek azonban bőr- és nyálkahártya-izgató hatásúak, és szemirritációt is okozhatnak.

Állatszőr, bőrdarabkák

A kutya vagy a macska szőre és a bőrükről leváló, elhalt hámdarabok a levegőben szállva és a lakásban található textíliákon, bútorokon megtelepedve alaposan megkeseríthetik az otthon töltött időt. Az allergiára hajlamosaknak javasolt gyakrabban porszívózniuk és takarítaniuk, különös tekintettel a kedvencek lakhelyére.

Fabútorok

A rákkeltő formaldehid bármelyik lakásban jelen lehet, ahol fabútorok vannak, a faforgácslapok összeragasztásához szükséges gyantához használják ugyanis. A vegyület fokozatosan és alattomosan párolog ki a bútorokból. Ritkán adódik olyan helyzet, hogy a formaldehid olyan mennyiségben lenne jelen a lakásban, hogy valóban rákot okozzon, viszont már kis mennyiség is elég belőle a légúti allergia kialakulásához.

Műanyagok

A műanyagok és színezékek előállításához fenolokat használnak, de az élelmiszerek csomagolásában is megtalálható ez a mérgező anyag. Ha csak kis mennyiségben vannak jelen, akkor nem okoznak problémát, egy bizonyos szintet túllépve azonban igen veszélyesek is lehetnek – a szervezetbe kerülve kicsapják a fehérjéket.

CSATLAKOZZ FACEBOOK OLDALUNKHOZ még több tippért!

5 légtisztító szobanövény az egészséges otthonért

Növényfürdetés tippek az élettel teli szobanövényekért

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×