Dark Mode On / Off

13 allergiát okozó tárgy a lakásban

allergiát okozó tárgy a lakásban

Állandóan tüsszögsz? Allergiát okozó tárgy a lakásban mindig előfordul, csak meg kell találni és likvidálni kell, ha a kellemetlen tüneteket is meg akarjuk szüntetni.

Szőnyegek

A szőnyeg mágnesként vonzza a port, a poratkát, a polleneket és a penészgombák spóráit. Ahogy kopik, apró rostok hullanak ki belőle, növelve a szobák levegőjének szennyezettségét. Az új, műszálas szőnyegek illékony szerves vegyületeket bocsáthatnak ki, a kipárolgó anyagok pedig légzőszervi problémákat okozhatnak.

Burkolatok

Az azbeszt egy hajszálvékony szálakból álló ásványi anyag, melynek remek hőálló képességét már a rómaiak is felismerték. Régen előszeretettel használták a burkolóanyagokban, így a régi házakban még ma is sok helyen jelen van. A mikroszkopikus szálacskák belélegzése már nagyon kis mennyiségben is tüdőrák kialakulásához vezethet, így a legtöbb területen betiltották alkalmazását.

Alumínium edények

Sokan találtak összefüggést az alumínium és az Alzheimer-kór között, egyértelműen nem bizonyították azonban még az alumínium káros hatását. Mivel a kérdés még nyitott, érdemes inkább minimálisra csökkentened a használatát. Magas sótartalmú élelmiszereket ne csomagolj alufóliába, a főtt ételt pedig ne tárold ilyen edényben.

Ragasztók, oldószerek

A festékek, favédő- és ragasztóanyagok nagy részében olyan oldószerek, konzerválóanyagok és lágyítók találhatóak, melyek hónapokkal később is veszélyt jelentenek. A következmény pedig komoly allergiás megbetegedés, sőt, az asztma kialakulásának veszélye is jelentős.

Fogkrém

A fogfehérítő fogkrémekben található – alumíniumipar melléktermékeként keletkező -, por állagú vegyületet patkányméreg előállításához is alkalmazzák. A vegyszer fokozott mennyiségben az emberi emésztőrendszerre nézve is káros, a fiatal szervezet azonban még érzékenyebb rá. Bár városi legendának tűnik, azért nem árt néha elolvasni a csomagolást.

Plüssállatok

A porban megbúvó atkák erős allergének. A por ráadásul szinte mindenhol jelen van, a bútorok kárpitjaitól kezdve a gyerekek plüssállataiig. Ezeket igyekezz rendszeresen kimosni, illetve – amikor a gyerek nem használja – zárt helyen tartani.

Szobanövények

A penész a szobanövények talaján is képes megtelepedni. A fürdőszoba rendszeres takarításán túl ügyelj a megfelelő páratartalomra, és a növények túlöntözését is kerüld, hiszen a penész erős allergén, akár asztmát is kiválthat.

Elektroszmog

Az elektromos árammal működő berendezések általi sugárzás következtében felborul a szervezet ionháztartása, ami alaposan megzavarja annak működését. Az elektroszmog gyengíti az immunrendszert, megtámadja szervezeted alapvető szabályozó mechanizmusait, előidézve az idegi és hormonális központok funkciós zavarát.

Füstölők

A füstölőkben található benzolnak rákkeltő hatást tulajdonítanak, és gyakran fejfájást, valamint kellemetlen közérzetet is a számlájukra írnak. Hasonlóan tanácsos vigyáznod az elektromos illatosítókkal és az illatgyertyákkal, ezek ugyanis formaldehidet tartalmazhatnak.

Tisztítószerek

A mérgező fenolokat előszeretettel alkalmazzák különböző tisztítószerekben a gombák és a baktériumok ellen. A krezolt fertőtlenítő hatása miatt kedvelik, és a szintén veszélyes glikolokat is gyakran használják a háztartási tisztítószerekben. Ezek azonban bőr- és nyálkahártya-izgató hatásúak, és szemirritációt is okozhatnak.

Állatszőr, bőrdarabkák

A kutya vagy a macska szőre és a bőrükről leváló, elhalt hámdarabok a levegőben szállva és a lakásban található textíliákon, bútorokon megtelepedve alaposan megkeseríthetik az otthon töltött időt. Az allergiára hajlamosaknak javasolt gyakrabban porszívózniuk és takarítaniuk, különös tekintettel a kedvencek lakhelyére.

Fabútorok

A rákkeltő formaldehid bármelyik lakásban jelen lehet, ahol fabútorok vannak, a faforgácslapok összeragasztásához szükséges gyantához használják ugyanis. A vegyület fokozatosan és alattomosan párolog ki a bútorokból. Ritkán adódik olyan helyzet, hogy a formaldehid olyan mennyiségben lenne jelen a lakásban, hogy valóban rákot okozzon, viszont már kis mennyiség is elég belőle a légúti allergia kialakulásához.

Műanyagok

A műanyagok és színezékek előállításához fenolokat használnak, de az élelmiszerek csomagolásában is megtalálható ez a mérgező anyag. Ha csak kis mennyiségben vannak jelen, akkor nem okoznak problémát, egy bizonyos szintet túllépve azonban igen veszélyesek is lehetnek – a szervezetbe kerülve kicsapják a fehérjéket.

CSATLAKOZZ FACEBOOK OLDALUNKHOZ még több tippért!

5 légtisztító szobanövény az egészséges otthonért

Növényfürdetés tippek az élettel teli szobanövényekért

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.