Dark Mode On / Off

Szúnyogriasztás: Rengeteg a szúnyog mindenhol

Mit tehetünk: rengeteg a szúnyog

Ahogy bejött a jó idő, megjelentek az egyik legkellemetlenebb lakók is a környezetünkben: a szúnyogok. Elkezdtük összeszedni a szúnyogriasztás tippeket Olvasóink körében, kinek mi vált már be!

A szúnyogirtás mindig egy vitatéma a lakosok körében. Van aki ellenzi, van, aki támogatja, mégis muszáj beszélni róla, mert sok helyen még mindig csak a tömény vegyszeres irtási módszert ismerik, pedig vannak szelídebb változatok is. Ez utóbbira viszont nagy szükség is lenne!

Mit kell tudni a szúnyogokról?

A szúnyogok életciklusa 6-8 hét, vagyis ha nincsenek nagy esőzések, akkor természetükből adódóan a szúnyogok inváziója akár még meg is szűnhet. Úgy néz ki, hogy az elmúlt hetek esős időjárása idén kifejezetten kedvezett a szúnyogoknak, éjjel-nappal bosszantanak már minket, ha kimegyünk a kertbe vagy a természetbe.

 A Magyar Tudományos Akadémia közleményében hangsúlyozza, hogy a jelenlegi, túlnyomórészt deltamethrin-alapú kémiai gyérítés időzítése, mértéke és kivitelezési módja is alkalmatlan a szúnyogállomány hatékony és tartós kezelésére. Viszont léteznek olyan hatékony alternatívák, melyek a környezetre és az emberi egészségre nézve is kíméletesek.

– írja a Greenpeace oldala.

Az elmúlt évtizedekben Európában is számos új betegségterjesztő szúnyogfaj telepedett meg, és több helyen lokális járványok alakultak ki egzotikus, korábban az adott területen ismeretlen vírusok megjelenésével (Chikungunya-vírus, Dengue-vírus).

Magyarország is érintett, hiszen a nyugat-nílusi láz vírusának hazai megjelenése óta minden évben előfordultak humán megbetegedések. A trópusi területekről behurcolt és a melegedő, változó európai éghajlat miatt túlélő invazív szúnyogfajok tartós megtelepedésére is egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre.

– olvasható a Greenpeace oldalán.

De akkor mit lehet tenni ellene?

Dr. Zöldi Viktor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársa egy márciusi konferencián arról beszélt, fel kell készülni arra a helyzetre, hogy várhatóan 2020-tól egyáltalán nem lesz légi imágóirtásra (azaz kifejlett, ivarérett rovar irtására) engedélyezett szer. Az előadáson az is elhangzott, hogy a szervezett imágóirtás módszertana körülbelül 40 éve változatlan, miközben a biológiai módszertan – noha 30 éve vezették be – minimális mértékben vált a védekezési stratégia részévé idehaza. – nyilatkozta a 24.hu-nak.

A földi irtás

Az irtószer földi kijuttatása melegködös eljárással történik, mely egy platós kisteherautóra szerelt motor magas hőfokon ködöt képez az irtószerből, amelynek vivőanyaga nem mérgező, paraffinbázisú fehérolaj.

De mit használnak Olvasóink szúnyogriasztás esetén?

Illóolajokból is keverhetünk szúnyogriasztó szert, akár saját kedvenc testápolónkba keverve: kubeba olaj, vietnámi eucalypthus és gerániumolaj keverékével. A keveréket tegnap éles bevetésen teszteltük, egy kézkrémbe 5-5 cseppet tettünk, elkevertük, majd a karunkat bekentük vele: jelentjük működik!

Vannak, akik más olajokra esküsznek: citromfű, levendula, rozmaring, eukaliptusz keverékét vízzel teli tálba teszik és azt párologtatják a teraszon, lakásban.

Szúnyogirtásra ugyan nem jó, de szúnyogriasztás céljából ajánlották nekünk a Polyvitaplex vitaminkészítményt. Ilyen esetben mindig ki kell kérni a háziorvos vagy a gyógyszerész véleményét.

Egyesek a sárga ragacslapokkal dolgoznak és bár sokan azt hiszik, hogy a méhek könnyen beleragadnak, inkább a számunkra kevésbé hasznos állatokat és kártevőket gyűjtik össze. Szúnyogra még nem próbáltuk.

Egyik Olvasónk egy kis kézi riasztóeszközt tesztelt nagy sikerrel, melyet akár sátorozáshoz és vízparti programhoz is magával tudott vinni.

[ays_poll id=”10″]

Szúnyogriasztás: Őrölt kávé és kávézacc

Érdekes megoldás, de egy kávéimádónak megéri kipróbálni, mert legalább zacc is biztosan van otthon. Egy hőálló edénybe kávézaccos és őrölt kávét kell tenni és lassan elfüstölni. Egyik olvasónk szerint aduász a teraszon még legyek ellen is!

Lombtrágya, ami véd is!

A Peridox lombtrágya egy összetett hatású készítmény, melyet elsősorban a kiskerttel, füves területtel rendelkező kisállattartók részére lett kifejlesztve. Elősegíti a növények természetes növekedését, másrészt a kezeléssel elriasztja a kullancsokat, szúnyogokat a kertből. A készítmény 3-5 hétig véd a kullancsok és szúnyogok ellen.

Ajánlott cikkek