Dark Mode On / Off

Korábban virágzik a parlagfű

A földtulajdonosok parlagfű elleni védekezési kötelezettsége már nemcsak július 1-jétől áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt – hívja fel a figyelmet a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az erre vonatkozó jogszabályt tavaly módosították, miután az invazív és súlyosan allergén növény nagyon jól alkalmazkodott Magyarország időjárási viszonyaihoz; megfelelő időjárási körülmények között képes július előtt is virágozni. Így az eredetileg törvényben megjelölt határidő helyett a vegetációs időszak végéig köteles a földhasználó az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, az állapotot folyamatosan fenntartani.Azzal szemben, aki elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, növényvédelmi bírságot kell kiszabni, az elmúlt években megszokott fellebbezési eljárás pedig megszűnt.
A helyszíni ellenőrzést külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság (megyei kormányhivatal földhivatali osztálya) végzi, belterületi fertőzött terület esetében a hatósági ellenőrzés lefolytatására a jegyző jogosult. 

Ajánlott cikkek

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.