Dark Mode On / Off

Biztonságos a tartály nélküli házi vízmű használata?

tartalynelkulihazivizmu-szivattyuk-kertportal.hu

A tartály nélküli házi vízmű számos kérdést vethet fel, hiszen a hidrofor elhagyása megkérdőjelezi a hatékony működést. Elvégre azt a tartály nem véletlenül tették oda, sőt, mi több, a házi vízmű három fő részéből ez az egyik. De, akkor milyen helyzetben ajánlott a tartály nélküli házi vízmű használata?

Egyáltalán mire jó a hidrofor?

Laikusként azt gondolhatnánk, hogy túl nagy feneket kerítenek a dolognak, hiszen elég csupán egy szivattyú és már működik is a rendszer. Igen ám, de ez a szivattyú állandóan ki és be fog kapcsolni még akkor is, ha csak egy kis pohárnyi vizet eresztünk ki a csapból. Gondoljunk csak bele abba, hogy naponta hányszor használja egy többtagú család a fürdőben, a konyhában a csapokat még ha csak egy-egy pillanatra is kézmosáshoz, fogmosáshoz stb. Ez a sűrű ki-be kapcsolás egyáltalán nem tesz jót a szivattyúnak, olyannyira, hogy jelentősen lerövidíti annak élettartamát.

Itt jön képbe a hidrofor tartály szerepe, aminek két funkciója van. Egyrészt tárolja a folyadékot, másrészt pedig fenntartja a nyomást a rendszerben, ameddig ki nem ürül egy bizonyos pontig. A benne található gumi membrán válaszfalként működik. Elválasztja a folyadékot és a levegőt. Amikor a tartály megtelik, összenyomja a membrán másik oldalán található levegőt. Amikor ürülni kezd és emiatt csökkeni kezd a nyomás, a nyomáskapcsoló, ami szintén a házi vízmű része, bekapcsolja a szivattyút. Ebből következik, hogy a tartálynak köszönhetően a szivattyú egyfajta védettséget élvez az állandó ki-bekapcsolástól. Nem utolsó sorban pedig vízütés ellen is védi a rendszert.

Mikor előnyös egy tartály nélküli házi vízmű?

Ha gyakori vízvételről van szó, akkor még mindig a tartályos változat számít nyerőnek, hiszen ezzel kíméljük a szivattyút. De van olyan eset, amikor az állandó, egyenletes áramoltatás a cél és ebben az esetben kifejezetten előnyös egy tartály nélküli házi vízmű beépítése a rendszer működtetése céljából. Ha a szivattyút hőcserélőre csatlakoztatjuk, akkor mindvégig, stabil és állandó nyomásra, illetve áramlásra van szükség. Az áramlásvezérlővel ellátott tartály nélküli vízmű tökéletes megoldás lehet ilyenkor.

Borítókép: Szivattyúk.hu

Ajánlott cikkek