Dark Mode On / Off

Kertészkedés tavasszal: ezekre a gépekre lesz szükséged

tavaszikerteszkedes

Miután a föld és a növények egész télen pihentek, tavasszal a felmelegedés és a napsugárzás hatására új életre kelnek. Márciusban kezdetüket veszik a különféle kerti munkálatok is, mint a veteményezés, az udvarban a gyep, valamint a gyümölcsfák gondozása. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a kerti gépeket, amelyek nélkül nem érdemes belefognod a tavaszi kertészkedésbe.

Gyepszellőztető

A lehulló avar, a hosszú fagyos hónapok és a tápanyagszegény környezet mind megtépázzák az egykoron dús és zöld pázsitot az udvarban. Ha mielőbb új fényben szeretnéd látni a kertedet, akkor szerencsére te magad is rá tudsz segíteni a folyamatra.

A gyepszellőztető vagy másnéven fűszellőztető egy olyan gép, amely segít az elhalt fűszálakat eltávolítani és a gyökérzetet megbolygatni, így sokkal gyorsabban nő az új, egészséges pázsit. Többféle típus is létezik belőle, a karmos és a késes kialakítás, valamint elektromos, benzinmotoros vagy akkumulátoros változat. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, összességében ez alapján érdemes eldöntened, hogy melyiket választod:

  • Elektromos vagy akkus verzió: kis kertekhez, városi környezetbe
  • Benzinmotoros: nagyobb területeken is hatékony
  • Karmos fűszellőztető: enyhe teljesítmény, de gyors munkavégzés
  • Késes gyepszellőztető: lassabban lehet vele dolgozni, de sokkal hatékonyabb

Fűnyíró

fűnyíró olyan kerti alapkellék, amelynek márciustól októberig hasznát veszed. Épp ezért nem árt, ha jó minőségűt választasz megbízható gyártótól. Mindenkinek más a tökéletes fűnyíró, neked is össze kell írnod egy listát, ami alapján beszerzed álmaid gépét a fűvágáshoz. Hogy milyen szempontokra gondolunk?

  • Mekkora a kerted: ahogy a gyepszellőztetőknél, a fűnyíróknál is igaz, hogy kisebb kerthez elegendő lehet egy halk elektromos vagy akkumulátoros gép. Nagyobb pázsitrengeteghez viszont a benzines meghajtású a megfelelő.
  • Fűgyűjtős vagy kidobós: a kidobós gépek általában olcsóbbak, cserébe neked kell összegereblyézned fűnyírás után a levágott füvet.
  • Milyen márkától vásárolj: a legnépszerűbb gyártók a Hecht, Al-Ko és a Husqvarna, akiknek a neve egybeforrt a kiváló minőséggel, így te sem fogsz csalódni.

Ágvágó

A fák koronájának metszése nem a legegyszerűbb kerti feladatok közé tartozik. Bár könnyűnek tűnik, de ha belegondolsz, alapos munkához létrára, egy jó szerszámra és erős vállizmokra is szükséged lesz. A macerás munkafolyamatot úgy tudod megkönnyíteni, ha beszerzel egy magassági ágvágót, amelyet akár stabilan a földön állva is tudsz használni.

Extra tipp: nagyobb területű gyümölcsösökbe érdemes megfontolni a benzinmotoros kivitel megvásárlását is. A Hecht márkának létezik például négy az egyben benzines készüléke is, amely ágak ritkításán kívül alkalmas szegélyvágáshoz, fűrészeléshez és sövényvágáshoz is. Egy ilyen profi eszközzel sokkal gyorsabb és kevésbé fáradságos a munka.

Motoros kapa

A veteményezés az egyik legfontosabb tavaszi kerti feladat, amelyet pontosan és időben kell elvégezni, ha gazdag termésnek szeretnél örülni nyáron. Míg a palántákat kézi eszközzel is egyszerűen el tudod ültetni, addig a hagyományos vetőmagokhoz vagy a burgonyához, kukoricához rotakapára lesz szükséged.

Mivel a motoros kapát sem egy évre vásárolod, alaposan utána kell járnod a gyártóknak és a várható élettartamnak. A Hecht kapálógép többféle méretben és teljesítményben is az elvárt minőséget garantálja, ráadásul minimum 15 év a problémamentes működési ideje. Azért is érdemes a Hecht márkát választani, mert szakszerviz is működik Magyarországon, így egy esetleges meghibásodás alkalmával könnyen beszerezhetők a szükséges alkatrészek.

Sövényvágó

Tavasszal és kora nyáron intenzív növekedésbe kezdenek a sövényfajták: sövényvágó beszerzését viszont csak azoknak ajánljuk, akik komolyan szeretnének foglalkozni a bokrok formára vágásával, netán nagyobb sövényrengeteget kell kordában tartaniuk. Egy kisebb bokorhoz elegendő a kézi metszőolló is, amely nagy valószínűséggel megtalálható a szerszámoskamrában.

Borítófotó: szerszamwebaruhaz.com tulajdona

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×