Dark Mode On / Off

Ha könnyen gondozható szobanövényt keresel, akkor Monstera

Monstera

Nagyon látványos, szobanövénynek alkalmas zöldről van szó, melynek a gondozása egészen egyszerű, így bárki nyugodt szívvel dekorálhatja, zöldítheti otthonát vele.

A Monstera latin neve Monstera deliciosa. Könnyezőpálmának is nevezik, hétköznpi nevén.

Amit érdemes tudni a Monsteráról

Amerika trópusi vidékein őshonos. Könnyen megjegyezhető növény, hatalmas, erősen tagolt, szeldelt, fényes, sötétzöld, jellegzetes levelei miatt. Hosszú, indaszerű léggyökerei és kapaszkodó gyökerei vannak, és a magasba kapaszkodik, azaz a vadonban más növényeken él.

Virága, termése is van, bár otthoni körülmények között ritkán találkozhatunk vele, inkább a szabadban élő növényekre jellemző. A kezdeti, fiatal termése mérgező magas oxálsav tartalma miatt. Egy év alatt beérik, akkor viszont fogyasztható és az ananász, mangó ízéhez hasonlatos. Rendkívül magas C-vitamin és kalcium tartalommal bír.

Monstera gondozása

A Monstera gondozása végtelen egyszerű. A világos, vagy félárnyékos helyeket kedveli, ekkor lesz szép, friss zöld a levele. A tűző naptól óvni kell, mivel a levelei elszáradhatnak és lehullhatnak. Hőigénye átlagosnak mondható, 13 foknál nem hidegebb, de 20 foknál nem melegebb hőmérsékletet kedveli. Kerüljük a huzatos helyeket, vagy a nagy hőmérsékletváltozás, hőingadozást, tűző napfényt vele kapcsolatban. Vízigénye is viszonylag átlagos. Tartsuk nedvesen a földjét, de ne álljon a vízben a gyökere. A magas páratartalmat viszont kifejezetten kedveli. Az ablak mellett, hűtőtest közelében ne tartsuk!

Kártevői, átültetése, szaporítás

Ha megfelelően gondozzuk, akkor kevés az esélye annak, hogy kiszáradjon, vagy a levele besárguljon. A pajzstetvek és a takácsatkák a kártevői, viszont, ha elegendő a nedvesség, páratartalom, akkor ezek is elkerülik a Monsterát. Eleinte, mikor még kisebb a növény, évente, amúgy meg elegendő akkor átültetni, mikor kinőtte a cserepét. Egyébként meg elegendő frissíteni a földjét, jó szerkezetű tápanyagban dús tőzeges földdel. A könnyezőpálma szaporítására a dugványozással vagy vízben gyökereztetéssel lehetséges.

Amire figyelj a Monsterával kapcsolatban

Olyan anyagokat tartalmaz, melyek a bőrt és a nyálkahártyát is irritálják. Illetve érdemes vigyázni vele a kisgyermekes családoknál és ott, ahol benti háziállatok vannak, mivel amérgező növényekközé soroljuk.  Fontos, hogy ne érhesse el egy kisgyermek, háziállat se!

Mutatós, könnyen gondozható növény. A kicsi, szűkös lakásban sem érdemes tartani, mivel a növény elég nagy helyet foglal. Viszont az irodákban, iskolákban, egészségügyi intézményekben megfelelő lehet az elhelyezése.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×