Dark Mode On / Off

Ha könnyen gondozható szobanövényt keresel, akkor Monstera

Monstera

Nagyon látványos, szobanövénynek alkalmas zöldről van szó, melynek a gondozása egészen egyszerű, így bárki nyugodt szívvel dekorálhatja, zöldítheti otthonát vele.

A Monstera latin neve Monstera deliciosa. Könnyezőpálmának is nevezik, hétköznpi nevén.

Amit érdemes tudni a Monsteráról

Amerika trópusi vidékein őshonos. Könnyen megjegyezhető növény, hatalmas, erősen tagolt, szeldelt, fényes, sötétzöld, jellegzetes levelei miatt. Hosszú, indaszerű léggyökerei és kapaszkodó gyökerei vannak, és a magasba kapaszkodik, azaz a vadonban más növényeken él.

Virága, termése is van, bár otthoni körülmények között ritkán találkozhatunk vele, inkább a szabadban élő növényekre jellemző. A kezdeti, fiatal termése mérgező magas oxálsav tartalma miatt. Egy év alatt beérik, akkor viszont fogyasztható és az ananász, mangó ízéhez hasonlatos. Rendkívül magas C-vitamin és kalcium tartalommal bír.

Monstera gondozása

A Monstera gondozása végtelen egyszerű. A világos, vagy félárnyékos helyeket kedveli, ekkor lesz szép, friss zöld a levele. A tűző naptól óvni kell, mivel a levelei elszáradhatnak és lehullhatnak. Hőigénye átlagosnak mondható, 13 foknál nem hidegebb, de 20 foknál nem melegebb hőmérsékletet kedveli. Kerüljük a huzatos helyeket, vagy a nagy hőmérsékletváltozás, hőingadozást, tűző napfényt vele kapcsolatban. Vízigénye is viszonylag átlagos. Tartsuk nedvesen a földjét, de ne álljon a vízben a gyökere. A magas páratartalmat viszont kifejezetten kedveli. Az ablak mellett, hűtőtest közelében ne tartsuk!

Kártevői, átültetése, szaporítás

Ha megfelelően gondozzuk, akkor kevés az esélye annak, hogy kiszáradjon, vagy a levele besárguljon. A pajzstetvek és a takácsatkák a kártevői, viszont, ha elegendő a nedvesség, páratartalom, akkor ezek is elkerülik a Monsterát. Eleinte, mikor még kisebb a növény, évente, amúgy meg elegendő akkor átültetni, mikor kinőtte a cserepét. Egyébként meg elegendő frissíteni a földjét, jó szerkezetű tápanyagban dús tőzeges földdel. A könnyezőpálma szaporítására a dugványozással vagy vízben gyökereztetéssel lehetséges.

Amire figyelj a Monsterával kapcsolatban

Olyan anyagokat tartalmaz, melyek a bőrt és a nyálkahártyát is irritálják. Illetve érdemes vigyázni vele a kisgyermekes családoknál és ott, ahol benti háziállatok vannak, mivel amérgező növényekközé soroljuk.  Fontos, hogy ne érhesse el egy kisgyermek, háziállat se!

Mutatós, könnyen gondozható növény. A kicsi, szűkös lakásban sem érdemes tartani, mivel a növény elég nagy helyet foglal. Viszont az irodákban, iskolákban, egészségügyi intézményekben megfelelő lehet az elhelyezése.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.