Dark Mode On / Off

A Föld Napján közösségi kertben jártunk tanítani

Kisdiófa Közösségi Kertben tanítottunk - Föld napja - kertészeti oktatás - biokertészkedés

Az egyik legszebb dolog az, amikor a szakmánkról taníthatjuk az embereket és olyan összefüggéseiben mutathatjuk meg a kertet, ahogyan akár nem is látták még. A Kisdiófa Közösségi kertben jártunk tanítani a Föld Napján.

Az, hogy közösségi kertben jártunk tanítani, ez nem újkeletű a Kertportál életében. Amikor a Körtárs Építészeti Központ megkeresett megint minket, hogy tartanánk-e előadást újra nálunk, nagyot dobbant a szívem. Amúgy is szeretünk tanítani, de a legszebb az egészben az, amikor olyan helyre kell menjünk, ahol tényleg átadhatjuk a tudásunkból azt a szeletet, amire ott a növények között lehetőség van.

Így alakult, hogy a Föld Napján a Kisdiófa Közösségi Kertben (Budapest) tartottunk egy rendhagyó előadást: kivetítő nélkül, a kertben sétálva, ezernyi kérdés között a valódi növények környezetében gyakorlati oldalról mutatva be a kert dinamikáját és azt a szemléletet, amit Kertész Móni és csapata is képvisel ott helyben.

Nem csak parcellatulajdonosoknak

Mivel rengeteg program volt aznap a Fővárosban, így nagy szó volt az is, hogy ilyen sokan jelen voltak a programon, külön köszönjük a mi Olvasóinknak is, hogy megtiszteltek minket a programon részvétellel.

Nem ez az első eset, hogy közösségi kertben jártunk tanítani, ahol idegen volt nekünk is a terep. A programon sem helyi parcellatulajdonosok voltak főleg, hanem sokan mások minikert-tulajdonosok. Ez annyiban volt izgalmas, hogy egy más működő rendszert vettünk górcső alá: mit lát egy kertész és így sok kérdés is merült fel a hallgatóságban, amire a helyi adottságokkal példálozva akár választ is kaphattak.

Az egyik legszebb dolog az, amikor a szakmánkról taníthatjuk az embereket és olyan összefüggéseiben mutathatjuk meg a kertet, ahogyan akár nem is látták még. A Kisdiófa Közösségi kertben jártunk tanítani a Föld Napján. 2
Többnyire ketten tartunk előadást, mert így sokszor teljesen más nézőpontokból is válaszolni tudunk, ami segíti a megértést egy adott kérdésben. A képen Varga Szabolcs agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök válaszol épp egy kérdésre.

Milyen kérdésekről volt szó a közösségi kertben?

Kérdeztek minket a tarakcról és annak megszüntetéséről, melyről viszonylag hosszabban válaszoltunk annak ökológiai és megoldási lehetőségeiről egyszerre. Ez egy igen széles spektrumon lévő kérdés, hiszen minden gyomnak van értelme egy kertben és fontos szerepet töltenek be.

Erről egy komplett kertészfüzetet is kiadtunk már korábban, melyben a gyomokról olvashatsz, hogy miért és hogyan vannak jelen az életünkben:

Gyomok a kertben kertészfüzet

A Gyomok a kertben című kertészetfüzet egy olyan szemléletet ad a gyomok világáról, melyről ritkán hallani. Vajon mindig csak a rosszat kell bennük látni vagy netán segítségképpen vannak jelen egy kertben? Hogy néz ki egy számunkra gyom a természet szemében és mi az ökológiai jelentősége? Ebben a kiadványban erről van szó.

Aztán sok szó esett a növénytársításról is, melyre nagyon szép példát is láthattunk a Kisdiófa Közösségi Kertben is. Ahogy egy növénytársítás megtervezhető nagyban, úgy megtervezhető kicsiben is. A tervezés meg mehet egy egyszerű kockásfüzetben is, de letöltheted hozzá a Kertportál Biokerttervező Apllikációját is (Androidos telefonra), hiszen akkor számos más funckió is máris elérhető lesz számodra az öntözési tervtől kezdve a letölthető ágyástervig.

kertportal-biokert tervező applikáció

És ha még ez nem lenne elegendő érv, hogy akár egy közösségi kertes programra elgyere, akár a kertészfüzetek vagy az applikáció által nekiállj a tanulásnak, akkor elmesélem, nekem mit adott ez a Föld Napján lévő program!

Miért volt érdekes nekem, kertészmérnöknek ez a közösségi kertben lévő program?

Más itt cikkek formájában tanácsot adni és teljesen más az, amikor emberek között járunk és úgy szegeznek nekünk egy kertészeti kérdést és a szakmánkat “embernyelvre” kell lefordítani. Nagyon sokat tanulunk mi is ilyenkor. Jobban látjuk azt, hogy mi mozgatja a kezdő kertészeket és melyek azok a kérdések, amire nekünk is nagyobb fókuszt kell helyeznünk a tanfolyamaink által. Vagy akár a kertlátogatási programok által. Nagy öröm az is ilyenkor, hogy mennyire szerteágazó kérdéseket tudtok feltenni ilyenkor.

Kertésztanfolyamok kertész szakemberektől - Kertportál
“Csak az a rossz kérdés, amit nem merünk feltenni. Azok mindig megválaszolatlanok maradnak.” Ezt valljuk, amikor mérnöktanárként vagy előadóként előttetek állunk.

A tanítás egy szolgálat számunkra. Az, hogy most is egy közösségi kertben jártunk tanítani egy olyan alkalom volt, ami nagyon megtisztelő és felelmelő érzés egyszerre.

Hogy akik nem tudtak ott lenni, azok is profitálhassanak a programból, nekik minden fontosabb kérdést külön cikkben is meg fogunk hamarosan “válaszolni”. És az ottlevőknek, ha még maradt bennük kérdés, akkor bátran tegyék fel nekünk itt e-mailben vagy a Kertportál Facebook oldalán keresztül levélben, mindenkinek válaszolni fogunk.

Miről van szó még egy ilyen közösségi kertes programon?

A tarack és más gyomok világát említettem már, a növénytársítást is, de bizony a mikroklíma helyi adottságairól és annak megváltoztatási, javítási lehetőségeiról is szó esett. A természetes növényi szintek veteményben való kialakításáról is beszélgettünk a résztvevőkkel, hogy ne csak a drága technikai megoldásokban gondolkodjanak.

Visszatértünk kicsit az általános iskolai környezetismereti órák adta alapokhoz, hogy gyakorlatban is lássák azt, amiről ott anno kisiskolásként tanultunk az erdőkről, mezőkről, mikroklímáról, életközösségekről.

Hamarosan bővebben is fogunk erről írni, amint időnk engedi, figyeljétek az oldalunkat!

És egy kis képgaléria a végére, hogy aki lemaradt, lássa miről maradt le:

Képek: KÉK – Kortárs Építészeti Közösség / Palágyi Barbara fotói

FELKELTETTÜK AZ ÉRDEKŐDÉSED A TÉMÁKBAN? nETÁN ELŐADÓKÉNT LÁTNÁL MINKET SZÍVESEN? Várjuk szeretettel kérdéseidet az info (kukac) kertportal.hu címen!

Vagy ha növényeket csere-berélnél, akkor a Facebook zárt csoportunkben is jól fogod érezni magad!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×