Dark Mode On / Off

Bazsarózsa: igazi tavaszi illatorgia a kertben

paeonia-lactiflora-hegede-kerteszet

Bár a bazsarózsa fajok közül, kb. 33 található Eurázsiában, valamint egy faja Észak-Amerikában honos*, ebben a cikkben olyan fajták kerülnek bemutatásra melyek a hazai kerteket is szín és illatorgiában részesítik.

paeonia-lactiflora-hegede-kerteszet
Paeonia lactiflora – Hegede kertészet

Illatos bazsarózsa


Az illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora) Kínában őshonos, hosszú életű évelő dísznövény. Tavasszal megjelenő hajtásai tömött, akár egy méteres magasságot is elérő bokrot képeznek, melynek dús lombozatát szeldelt levelek alkotják. Virágai leggyakrabban rózsaszín, fehér vagy bordó színben játszanak, és ideális esetben nagyjából 3 hétig gyönyörködhetünk bennük. Az illatos bazsarózsa nem túl kényes növény, de szereti, ha elegendő teret, és állandó helyet biztosítunk számára. Ültetési helyéül világos, napos helyet válasszunk.

A fás bazsarózsa vagy fás szárú bazsarózsa

A fás bazsarózsa vagy fás szárú peónia (Paeonia x suffruticosa) egy lassú növekedésű, terebélyes, fás ágrendszerű lombhullató cserje, mely kb. 1,5-2 méteres maximális magasságot érhet el. Nyugat-Ázsiában őshonos, és rendkívül látványos virágokat hoz, a kertben szoliterként is megállja a helyét.  A fás bazsarózsa napos vagy félárnyékos, világos, vagy védett helyen fejlődik a legjobban

A keleti bazsarózsa vagy más néven kaporlevelű bazsarózsa

A keleti bazsarózsa, vagy keleti peónia, (Paeonia tenuifolia). Nevezik még kapor levelű bazsarózsának is levélformája miatt. Közepes termetű, rizómás, évelő növény, mely a Fekete-tenger vidékén és a Kaukázus hegyeiben őshonos.

❗ A növény véletlenül sem keverendő össze a kaporral, minden része mérgező!!! Mérgező növényekről, ebből a cikkből tudhatsz meg többet!

Virágai a tavasz második felében nyílnak, és rendkívül látványosak. Színeik általában sárga porzósak, ezáltal vonzzák a lepkéket és a méheket, ami segít a természetes kert biodiverzitásának fenntartásában.

A bánáti bazsarózsa

A bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis subsp. banatica) egy közepes termetű, bokrosodó habitusú évelő növény, amely Magyarországon fokozottan védett. Más néven mecseki bazsarózsa vagy bánsági bazsarózsa néven is ismert. Természetes élőhelyét a mecseki irtásrétek jelentik.

A bánáti bazsarózsa levélzete sötétzöld színű, szórt állású levelekből áll. Virágai rendkívül látványosak, sárga porzósak, rózsaszín piros vagy bordó árnyalatban játszó virágok. Ezek a virágok tavasz végén és a nyár elején nyílnak a levélzet felett.

Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy a természetes élőhelyein védett és megóvott növényként kezeljük.

Kerti bazsarózsa

A kerti bazsarózsa, más néven pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis), hagyományos és gyönyörű virág, amelyet régóta termesztenek kertekben. Ezeket a virágok régebben a vidéki hagyományos kertek részei voltak. Az olasz Alpokban honosak, és meszes talajon fejlődnek kiemelkedően. Ezek a virágok többféle színben elérhetőek, például piros, fehér vagy rózsaszín virágokkal. Általában kora nyáron, pünkösdkor virágoznak, és látványuk lenyűgöző lehet a kertben.

Bazsarózsa szaporítása:
Gumós gyöktörzset koraősszel vágjuk szét éles késsel úgy, hogy az új gumókon, kb. három hajtáskezdemény maradjon.

Bazsarózsa ültetése:

A bazsarózsa ültetése néhány lépésben történik:

paeonia-officinalis-hegede-kerteszet
Paeonia officinalis – Hegede kertészet
  1. Talaj előkészítése: Ősszel, még fagymentes időszakban ültessük az új gumókat. (Földlabdás növényt az év bármely fagymentes időszakában ültethetjük). Két héttel az ültetés előtt gereblyével dolgozzunk át a talajban, és négyzetméterenként egy vödörnyi komposztot keverjünk el vele. Ez segít a talaj tápanyagtartalmának növelésében és a jó vízelvezetés biztosításában.
  2. Gödör készítése: Ássunk egy sekély gödröt, amely elég nagy ahhoz, hogy a bazsarózsa gyöktörzse kényelmesen elférjen benne.
  3. Ültetés: Helyezzük a bazsarózsa gyöktörzsét az ültetőgödörbe úgy, hogy a szemek kb. 3 cm-rel a talaj szintje alá kerüljenek. Fontos, hogy ne túl mélyre ültessük, mert ez lassíthatja a növény fejlődését.
  4. Föld feltöltése: Töltsük fel a gödröt a körülötte levő földdel, majd enyhén nyomkodjuk meg, hogy stabilan álljon.

Gyakran ismételt kérdések a bazsarózsával kapcsolatban


A bazsarózsa mikor virágzik?
A bazsarózsa virágai általában május végétől vagy június elejétől nyílnak, és egészen júniusig lehet látni őket virágzásban

Egyes források szerint a bazsarózsa májusra bontja ki szirmait, így májusban is gyönyörködhetünk ebben a virágban.

Mi a különbség a bazsarózsa és a pünkösdi rózsa között?
A bazsarózsa és a pünkösdi rózsa közötti különbség az, hogy bár a köznyelvben gyakran ugyanarra a virágra használják ezeket a megnevezéseket, valójában két különböző növényről van szó, botanikailag két különböző fajhoz tartoznak. A bazsarózsa évelő növény, míg a rózsák lombhullatók.

Miért nem virágzik a bazsarózsa?
A bazsarózsa virágzásának elmaradása több okra vezethető vissza. Szereti a napfényt, laza szerkezetű tápanyagdús talajt, ezek hiánya, illetve nem szereti az átültetést, ez is visszafoghatja a virágzást.

*Forrás: agrarszektor.hu

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×