Dark Mode On / Off

Mérgező növények: 5 növény, amit ne ültess, ha kisgyereked van

mérgező növények - gyerek a kertben - kertportál - hobbikert

A kisgyerekes családoknál a kerti növények megválasztása rendszeresen előkerülő téma. A színes, tarka bogyók igen hívogatóak lehetnek és egyesek közülük igen mérgezőek is, ha elfogyasztunk belőle pár szemet. A leggyakoribb díszkerti mérgező növények.

Ha már díszkerti mérgező növények a téma, akkor fontos tudni, hogy egyes növények a listában gyógyhatással is bírnak, így ha az interneten kutakodva ellentmondásos ismeretanyagokat találsz, annak részben ez az oka. A gyógyhatás és a káros mérgezési hatás között az adagolás és az adagolás módja az eltérő általában.

Tiszafa

Az egyik legismertebb mérgező kerti dísznövény a közönséges tiszafa. A tiszafa teljes növénye mérgező, a levelktől kezdve a bogyókban lévő magig. Egy része csak, ami nem mérgező, az un. piros arilluszos magköpeny (vagy sárga magköpeny, ez utóbbi fajtakérdés). Taxán típusú mérgező alkaloidok (taxin és taxatin glikozidok) találhatók a növényben.

Trombitafolyandár

A trombitafolyandár is élen végez a mérgező növények listáján, főleg a narancssárgás-pirosas virágaik. Hallucinogéneket tartalmaz a teljes növény. Emellett bőrirritációt is okozhat.

A tűztövis

mérgező növények - pyracantha - tűztövis
Pyracantha – tűztövis (Fotó)

Talán a legizgalmasabb a mérgező növények listáján, mert narancs bogyói tényleg hívogatóak lehetnek a kisgyerekeknek.  Egyesek a homoktövissel keverik össze, ami miatt szintén veszélyes. A homotövistől természetesen sok mindenben eltér, habitusa és levélzete is, de azért érdemes odafigyelni. A növény cianogén glikozidokat tartalmaz.

Ricinus

Élénk bordó levelei rendkívül szépek és termései is hívogatóak. A növényből nyert olaj közismerten hashajtó hatású, de gyógyhatásai között szerepel a hajnövekedés serkentése is. Ettől függetlenül a kertben a mérgező növények közé sorolandó. A növény zsíros olajokat tartalmaz a ricinolsav trigliceridjeivel, a mag pedig az erősen mérgező ricin fehérjét és a kevésbé mérgező ricinin piridin-alkaloidot.

Pünkösdirózsa

Az egyik legszebb kerti dísznövény a hatalmas virágaival. Virágkötészetben is használják virágzási idejében, mert illatával is magával ragadó. Viszont sajnos az egész növény mérgező. Nagy mennyiségben való elfalatozása virágszirmainak vagy leveleinek komoly hasmenést és allergiát tud okozni. Termései nem annyira hívogatóak a gyerekeknek viszont. A bazsarózsa gyökere 0,5% peoniflorint (monoterpén glikozid) tartalmaz, továbbá peonolt, valamint annak a származékait. Érdekessége viszont, hogy a peoniflorin fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, görcsoldó hatású, emellett nyugtató hatású.
A peonolnak antibakteriális és alvadásgátló tulajdonságai vannak: megakadályozza a vérlemezkék összecsapódását és gátolja a vérrögök kialakulását.

Ezeken a növényeken kívül még számos virágzót és levéldísznövényt említhetnénk a mérgezők között, mint a jácint, tulipán vagy akár az aranyeső, lonc, nárcisz vagy a leander is. Telepítés előtt érdemes körültekintően válogatni a lehetséges növények között, hogy gyermekeink biztonságban lehessen a kertben, akár folyamatos felügyelet nélkül is.

Borítófotó: Unplashed

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×