Dark Mode On / Off

TOP5 tavi növény, amit be kell szerezned! 

Iris-ensata-Amethyst

A kerti tó létrehozása igazi kihívás lehet, de a megfelelő tavi növény kiválasztása nagyban megkönnyítheti ezt a folyamatot. Sokan vágyakoznak egy kis oázisra a kertjükben, ahol megpihenhetnek és kikapcsolódhatnak. Azonban gyakran nehézséget okoz, hogy melyik növényeket érdemes választani a tó környékére, melyek gyönyörűek, ugyanakkor nem igényelnek túl sok gondozást.

Ha te is tervezel egy kerti tavat, és szeretnéd, hogy az igazán lenyűgöző legyen, akkor a következő 5 tavi növény növény nem fog csalódást okozni.

1. Tavi növény: Írisz (Iris)

Iris-ensata-Amethyst
Iris-ensata-Amethyst – Hegede kertészet

Az írisz vagy nőszirom melynek telepítését érdemes fontolóra venni a kerti tó körül. Eredeti élőhelye, vízpartok, mocsaras területek, így kifejezetten jól érzi magát a kerti tó vízzel átitatott területein. A kert bármely, napos területén jól érzi magát, de arra figyelni kell, hogy vízigénye nagy, tehát gondoskodni kell a rendszeres öntözésről. Ezek a színpompás virágok nemcsak díszítenek, hanem vonzzák a különféle rovarokat is, így hozzájárulnak a tó környezetének biológiai sokféleségéhez, és a fenntartható kert kialakításában is segítenek.

2. Tavi növény: Békaszittyó (Juncus effucus)

Juncus-effusus
Juncus-effusus – Hegede kertészet

Jellemzően a nedves, mocsaras területeket kedveli, így tökéletes színfoltja a kerti tó környezetének. A békaszittyó hosszú, vékony és egyenes szárral rendelkezik, virágai apró, sötétbarna árnyalatúak, és a szárak végén csoportosan helyezkednek el. Idővel zsombékká növi ki magát, így kerti tó kialakításánál a helyigényét is vegyük figyelembe.  

3. Tavi növény: Tavirózsa (Nymphaea)

tavirózsa

Nincs kerti tó tavirózsa nélkül.  Ezek a gyönyörű virágok színt és eleganciát visznek a tóba. A tavirózsák számos fajtája és színváltozata elérhető, így könnyen megtalálhatod az igényeidnek megfelelőt. Télállók, hasonlóan az egynyári növényekhez, késő tavasztól egészen őszig virágoznak. A tó kialakításakor vegyük figyelembe, hogy magas fényigényűek, napos helyre telepítsük őket. Mocsári növények, nem szeretik a mozgást, áramlást, ha van a tóban csobógó, akkor attól minél távolabb keressünk számára helyet.

4. Tavi növény: Kálmosok (Acorus)

Következő növényünk a tarka levelű orvosi kálmos. Kerti tó építéskor vegyük figyelembe, hogy termetét tekintve, magasra növő mocsári növény, a kifejlett példány magassága  a 120 cm-t is elérheti. Ha van számára ideális hely, akkor mutatós csíkos leveleivel a természetes kert pompás színfoltja lehet.  Napos esetleg félárnyékos helyre ültessük.

Acorus-Vareigatus
Acorus-Vareigatus – Hegede kertészet

Az aranytarka kálmos, egy jóval kisebb termetű, kb. 30 cm magasra növő mocsári növény. Meleg színfoltot képez a kerti tó növényvilágában vékony aranysárga-olívazöld csíkos, lándzsa formájú leveleivel. Egyszerű mocsári növény, mely kiválóan mutat kerti tavak sekély részén. 

Acorus-gramineus-Ogon
Acorus-gramineus-Ogon – Hegede kertészet

5. Tavi növény: Vízitök (Hydrocharitaceae)

A vízitök rendkívül sokoldalú növény, melynek számos fajtája létezik. Ezek a növények gyorsan terjednek és kitöltik a tó alsó részeit. Emellett tisztítják is a vizet, segítve ezzel a tó ökológiai egyensúlyát.

vizitök


A fent említett növények csupán néhány példa a sok közül, amelyek segítségével létrehozhatod álmaid kerti tavát. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden tó más és egyedi, így mindig gondosan mérlegeljük az adott körülményeket és igényeket a növények kiválasztásakor. Ám ha ezeket a növényeket választod, garantáltan létrehozol egy gyönyörű és harmonikus kerti tavat, melyet mindenki irigyelni fog!

További inspirációkat tavi növényekről ebben a cikkben olvashatsz és ebből a csoportból gyűjthetsz!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×