Dark Mode On / Off

A gloxínia (csuporka) titkai

gloxinia ápolása és tartása

A gloxínia egy kedvelt dísznövény és sokan adják ajándékba is, viszont kevesen értenek jól a tartásához, így nem mindig arat sikert a tartásuk. Nézzük melyek a csuporka rejtett titkai!

A csuporkát azért szeretik sokan, mert bársonyos virága és levele olyan tapogatnivaló dolog kicsiknek, nagyoknak, gyerektől a felnőttig. Bár ezt a növény kevésbé szereti.

Ez a brazíliai őshonos növény egy hagymás évelő eredeti lakhelyén. A kertészetekben a nemesített változatai kaphatók. Virágzási ideje igen hosszú, szinte egész nyáron át virágzik, ha jól érzi magát. Pontosan ezért is szeretik ajándéknövényként, mert impozáns megjelenésével önmagában is megállja a helyét. 

Hogyan ápoljuk a gloxíniát?

Alapvetően nincsenek különleges igénye, viszont a mértékletesség nagyon fontos. Nem szabad sem kiszárítani, sem túlöntözni, mert pont a szőrös, húsos levelek nagyon érzékenyen reagálnak a szélsőséges dolgokra.

A világos helyet szereti alapvetően, akkor igazán szépek a virágai, viszont tűző napra nem ajánljuk, mert hamar megégnek az érzékeny levelek. Leginkább a 20-22 C fokos hőmérsékletet kedveli, így a nyári melegekben ne tartsuk kint még pergola alatt sem, mert túl meleg lesz számára a kinti hőmérséklet.

Mivel egy szőrös, bársonyos levelű és virágú növényről van szó (mint az afrikai ibolya), így fontos megemlíteni, hogy alulról öntözzük csak lehetőség szerint, mert így a betegségeket jobban el tudjuk kerülni.

Másik érdekessége, hogy a párásítást igényli, de nem közvetlenül. Ez természetes élőhelyéből adódik. A környezetének levegőjét párásítsuk úgy, hogy a levelek és virágok közvetlenül ne érintkezzenek a rápermetezett vízzel. A cserepet kavicságyra állítva is lehet párásítani, hogy a kavicságyat locsoljuk és úgy kapja a növényünk a plusz nedvességet.

Mivel melegigényes fajról van szó, így az öntözővíz hőmérséklete is fontos. 

Kell-e tápoldatozni a gloxíniát?

Az impozáns levélzet és virágok sokasága igényli a tápanyagok rendszeres visszapótlását. Érdemes a nyári időszakban kéthetente tápoldatos öntözővízzel megöntözni.

A gloxínia a nyugalmi időszakban többnyire még a leveleket is lehullajtja a növény, ilyenkor a tápanyagozást is hanyagoljuk.

A nyugalmi időszakban az öntözést is hagyjuk ki és tartsuk 15 C fok körüli hőmérsékleten és sötétben a növényünk pihentetésképpen.

Borítókép: Flickr / Szerző: Amy

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×