Dark Mode On / Off

Ezért ne menj éhesen vásárolni kertészetbe!

ne menj éhesen vásárolni kertészetbe

Biztosan hallottad már azt a tanácsot, hogy ne menj éhesen vásárolni. Na de kertészetbe? Igen! Mert ugyanúgy igaz lesz az, hogy olyan növényeket is megveszel, amire valójában semmi szükséged. És a kertednek sem.

Ha rákattintottál erre a cikkcímre, akkor azt gondolod, na megint egy hatásvadász cikk, hogy ezért ne menj éhesen vásárolni, méghozzá kertészetbe, mert hát nem teljesen mindegy? Nem! El is mondom gyorsan, hogy miért tud becsapós lenne a dolog ugyanúgy, mintha élelmiszerboltba vennél.

A borítóképet is szándékosan választottam, hiszen az egyik budapesti közösségi kertben készült, ahol nagyon nagy edukációt fektetnek a tudatos kertészkedés megismertetésébe és a sikertelen kiskertparcellák mögött is a “szemünkkel vásárlás” áll a háttérben.

Az agyunk egy része is “éhes”

Igazi és alátámasztott tény és pszichológusok sokasága foglalkozott már a témával, hogy éhesen sokkal másabb a döntési képességünk, mint ha jól vagyunk lakva. Itt nem a “kajakómát” kell érteni, hanem azt a fajta jóllakott érzést, amivel tiszta fejjel tudunk dönteni. A kajakóma sem jó egyébként, mert ott meg fáradtan megyünk megyünk vásárolni és a “csak haladjunk már” érzés van meg.

Amikor éhesen megyünk vásárolni, akkor ott az agy minden jónak gondol, ami csak a kezünk és szemünk elé kerül, így hajlamosabbak vagyunk a növények terén is a szemünk, amit megkíván elv szerint dönteni. Ez viszont egyáltalán nem helyes, mert a kertünkben bár ideig óráig akár még szép is lehet a növény: rögtön ott a kérdés: teleltetni kell? Bírja a kertünk körülményeit, viszonyait? Milyen a kert talaja? Milyen a mikroklíma? Van-e hely az adott növénynek?

Tudatos növényvásárlás kontra ne menj éhesen vásárolni

A tudatos növényvásárlás kicsit olyan, mint amikor a dietetikus kezünkbe nyom egy listát és azonnal megijedünk, hogy “ezt sem szabad”. De onnantól, hogy megértjük az egész tudatos növényvásárlás alapjait, onnantól már másképp látjuk a növénylistát is.

A hozzám forduló kerttervezés-megrendelőknél is az első lépés nem véletlenül az, hogy szaktanácsadást javaslok nekik. Ilyenkor kimegyek a kertben és könyörtelenül és őszintén elmondom azt, amit látok. Nem kertelek, szembesítem őket a valósággal: milyen a talj első ránézésre, mit látok a gyomok tekintetében, mit javasolnék és mit ajánlok elkerülni? Mert ha nem vagyok velük őszinte, akkor bár lesz egy szép kertterv a kezükbe, hosszútvon nem lesz fenntartható és nem lesz szép sem a kert. Én nem akarom, hogy a kertbarát kerttulajdonos a rabszolgája legyen a kertjének.

Éppen ezért én sem megyek éhesen kertes tanácsokat osztogatni, mert nem tudok tiszta fejjel gondolkodni.

Tudatos növényvásárlás akár bevásárlólistával

Azoknak, akik nem terveztetik a kertjük, de tudják pontosan milyen a talajuk és ismerik a kert adottságait, azoknak nagy segítség a bevásárlólista. Ismert tény, hogy bevásárlólistával az ember sokkal tudatosabban vásárol – már ha nem marad a konyhapulton a lista.

A Google a barátunk, szokták mondani és ez növényvásárlásnál is igaz. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy kiinternetezzük a növényeket, milyen igényeik vannak, mert így sokkal több örömünk lesz a kertben hosszútávon – és természetesen ez szobanövényvásárlásra is igaz!, mintha csak a szemünk vásárolna.

Ha tetszett a gondolatsor vagy maradt benned kérdés, írj nekünk üzenetet bátran, kérdezz, mert tudod: csak az a rossz kérdés, amit nem raknak fel!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×