Dark Mode On / Off

KertApp: Appok mobiltelefonra, ami segít eligazodni a kertben

Dizygotheca elegantissima tenyérarália ápolása

Van egy lassan évtizede sikercikkünk, az Ingyenes kerttervező programok címen, ami már ugyan elég régi ahhoz, hogy legyenek modernebb listánk, mégis erre kerestek rá a neten a legtöbbet és hónapról-hónapra olvassátok sokezren ezt a más szinte elavult cikket. Ennek örömére hoztunk egy modern gyűjteményt, KertApp sorozathoz, ami már mobilbarát és sokkal ergonómikusabb a régieket képest.

Nézzük is sorban, melyek a most legmenőbb növényes, kertész appok mobiltelefonokra, amit sokmillióan töltöttek már le.

Xarvio – SCOUTING

Google Playről tölthető le alig pár másodperc alatt ez a praktikus, főleg mezőgazdászoknak tervezett kertapp. Lehet bejárást indítani rajta, praktikus, mert többféle szempont szerint lehet adatot rögzíteni bele.

Van benne gyomfelismerés, Betegségfelismerés, sárgatál elemzés, tőszámelemzés, nitrogénszint és levélkárelemzés.

A radar funkcióra rámenve viszont könnyen és gyorsan megtalálod a környéki észleléseket is, ami szintén praktikus növényvédelmi előrejelzés szempontból.

Xarvio - SCOUTING  - kertapp
A térképes észlelőkereső rendkívül praktikus

Az applikációval még korábban, a PREGA szakkonferencián találkoztunk, így már akkor elkezdtük kipróbálni és tesztelni.

PlantNet – különlegességek a világ körül

Kertész csoportokban gyakori kérdés, hogy vajon milyen növények vannak a képen, amit úton-útfélen fotóznak a kirándulók, utazók. Főleg az egzotikus tájakon vagyunk bajban, mert ott a gyakorlati növényismereti tudásunk még nekünk is hiányos, elvégre többmillió taxon él a Földön és így az eldugott szigeteken aligha ismerünk mindent. Maximum növénycsalád szinten tudunk határozni, onnantól sokszor nekünk is segítséget kell bevonnunk. Erre jó a PlantNet, ami országokra, szigetekre, tájegységekre is kiváló gyűjteményként mutatja meg a helyi növényvilágot.

PlantNet - kertapp
Ugyan sok behatározatlan növény van benne, de rengeteg felhasználó tölti fel a pontosan behatározott taxonját, itt éppen Malayziára

Mivel felhasználóként bárki behatározhat, így lehetnek téves határozások is, de ha pontosan felismersz egy növényt, akkor akár Te is odaírhatod a növény nevét más képe alá, ezzel is segítve a kertapp valódi használhatóságát. (Érdemes kizárólag csak tutibiztos növényhatározásnál beleírni, mert a rossz határozás az app színvonalásnak romlását is okozza hosszútávon.)

Kertportál Applikáció biokertészeknek

kertportal-banner-applikacio

Elsősorban a veteményestervezés megoldására jó, ha az egymást segítő növények rendszerében gondolkodsz. Zöldségnövényekkel és fűszerekkel dolgozik az applikáció, egy igazán jó fejlesztés lett 2021. év elejére piacra dobva, mely ingyenesen letölthető.

PlantSnap – a közösség

Lehetne egy kert-instagramnak is nevezni, mert valójában a közösségről szól inkább, mint a szakmaiságról. Létrehozhatsz kertet benne és oda töltheted fel a növényfotóidat, aminek egy nagy része persze növénynévvel együtt kerül fel, de sok a határozatlan kép, így inkább közösségépítésről szól, mint tudásbázisról. Azoknak ajánlott, akik szeretnének az online térben ilyenformában is kertbolondokkal találkozni, levelezni. Egyenlőre más hasznát nem vettük, de sok szép kép van fent, ami üdítő a léleknek.

PlantSnap - kertapp
PlantSnap – a közösség kertbolondoknak

LeafSnap – növényhatározáshoz

Ha már a hasonló elnevezésű kertapp volt előbb, akkor legyen itt egy talán hasznosabb applikáció, a LeafSnap. Elsősorban növényhatározásra jó, de abban viszont egészen pontos. Ritkább fajokkal itt is lehet eltérés és hibás azonosítás, de alapvető növényeknél egészen jól használható, latin nevekkel látja el a feltöltött fotót és faj vagy fajtaazonosan.

Leafsnap - kertapp
Viszonylag jól határoz a LeafSnap

Akkor tud tévedni, ha nagyon hasonló növényt vagy fajtát talál, olyankor az alakkörök összekeverednek, de még így is jó támpontnak egy Google-ös kereséshez.

Waterbot – hogy ha elfelejtenél öntözni

Na ez az egyik olyan kertapp, ami miatt nekiláttunk ennek a cikknek. Lustáknak és feledékenyeknek való elsősorban, akik azt is elfelejtik, hogy hány hete öntözték meg növényeiket.

Növényenként felírhatod, melyik helyiségben mi van és hol, mennyi naponta kell öntözni és ez a kertapp frankón csipog, ha itt az öntözési idő és mit kell megöntözz. Így kép alapján még azt is látod, mit kell és mit nem, ha egy ablakpárkányon több növényt is nevelsz.

Waterbot - kertapp
Feledékenyeknek csipog is az app, ha öntözni kell

Így elkerülheted, hogy túlöntözöd a pozsgásokat és elfelejted a vízigényeseket. Rendkívül praktikus, nagyon kezdőknek meg szinte kötelező is, ha már a hasznos appoknál járunk.

Az öntözési időket a növényismertetőkön megtalálod, így aszerint be is gépelheted ebbe a kis programba és nem fogsz tudni tévedni sem.

MyJungle – figyeli minden növényed

Hasonló az előző apphoz, ide is betáplálhatsz mindent, ami fontos lehet: öntözés, tápanyagozás, hol található a növényed, mikor kell párásítani neki. Talán az előzőhöz képest alaposabb is, ezért ezt főleg a ritka növényt gyűjtőknek ajánlanánk, mert sokkal aprólékosabb adatokat lehet felvinni növényenként.

MyJungle
Mindent észben tart helyetted

Ha már ezeket az appokat megszeretted, akkor hamarosan összegyűjtjük neked a korábbi kedvenc programjaitokat, a modernebb ingyenes kerttervező szoftvereket is.

[ays_poll id=”7″]

Addig is kövesd Youtube csatornánkat, Instagram és Facebook oldalunkat is!

Borítófotó

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×