Dark Mode On / Off

Ami a dallamos név mögött van

Két közkedvelt fehérbor: Chardonnay és Furmint

A Chardonnay az egyik világszerte ismert szőlőfajta, úgynevezett világfajta. A világ minden szőlő- és bortermő országában ismerik és termesztik. A Furmint viszont kiváló magyar fajtánk, a legjobban aszúsodó magyar szőlő.

Chardonnay nyugati eredetű, mára már világfajta. Főleg Franciaországban termesztik, valószínűleg Burgundiából származik. Kicsi, hengeres, tömött fürtjein a bogyók kicsik, feketén pontozottak. Korai érésű fajta, bora erős, fűszeres, illat- és zamatanyagban gazdag. Markáns karakterjegyei miatt előnyére válik a tölgyfa hordós érlelés.

Közepesen fagytűrő, és a szárazabb viszonyokat is elviseli. Rothadásra és töppedésre hajlamos. Bora kemény, karakteres, de mégis finom, zamatos, telt és széles körben kedvelt. Kitűnő pezsgőalap lehet, de csemegebornak is kiváló. A Champagne-i pezsgő alapanyaga.

Klónjai a Chardonnay 75 és a Chardonnay 95.
Borának szervírozási hőmérséklete: 10-14 °C

Furmint a furminfehér borok készítésére alkalmas szőlőfajta, a Vitis vinifera Pontian Balcanica ága, jellegzetes magyar fajta, a legjobban aszúsodó magyar szőlőfajta. Eredete nem pontosan ismert, de egyesek szerint Dél-Itália, mások szerint a Duna és a Száva közti Srem.
A fajtacsoporton belül megkülönböztethetünk fehér, piros és változó furmintot. A legelterjedtebben termesztett, domináns változat a fehér furmint egy későn – október második felében – érő fajta.

Fogékony a Botrytis gombafertőzésre, de kedvező évjáratokban a rothadás nemesrothadás jellegű. Tőkéje erős növekedésű, a talaj iránt nem igényes, bőtermő fajta. Laza, középnagy fürtű. Beérési mustfoka 19 körüli.

Magyarországon a 8. legelterjedtebb fajta. Többnyire Tokaj-hegyalján és Somlón termelik. Bora kedvelt, savakban gazdag, önálló, harmonikus összetételű, jellegzetes finom illatú és kellemes ízű pecsenyebor, illetve aszúsodva finom csemegebor (aszú, szamorodni) – ez az édes tokaji aszú alapszőlője.

Tokaj-hegyalján hagyományosan október 28-án, Simon és Júda napján kezdődik a szüretelése.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

HASONLÓ CIKKEK A TÉMÁBAN:

Megtermelem magamnak

Kertből a vázába

Veteményes az erdő mélyén

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×