Dark Mode On / Off

Augusztus a kertben

Veteményeskerttől a díszkertig rengeteg munka vár ránk augusztusban. A szüret most érik be igazán, de a növényvédelem is fontos tennivaló maradt.

Minél nagyobb kertet tartunk fent, annál több munka vár ránk augusztusban. Talán a július csak bemelegítő volt, ha a szüretet nézzük, de a jövőévi vetőmagjainkat is most tudjuk már elkezdeni begyűjteni.

Augusztus elejére már a napraforgók is elkezdik fejüketl leereszteni ami a vetőmag beérésének jele

Vetőmaggyűjtés

díszkertben beértek a vetőmagok: sorra szedhető a kokárdavirág (Gaillardia), a pillangóvirág (Cosmos), de ugyanígy ontja a gyűjthető magokat a bársonyvirág (büdöske, Tagetes) is. Ha dísznapraforgónk van, akkor még picit várni kell a maggyűjtésig, de érdemes résen lenni, hiszen a verebek és más kerti madarak hamar megdézsmálják a szotyikészletünket.

Veteményesben is beértek a vetőmagnak meghagyott uborkák, paprikák és paradicsomok, így szüretelhetjük bátran. Míg a dísznövények vetőmagjait csak szárítani kell szellős helyen, addig a zöldségvélék magjait úgy nyerjük ki, hogy a termésből kiszedegetjük, vékony szitán átpaszírozzuk, hogy a terméshús ne legyen közöttük, átmossuk, majd újságpapírra terítve megszárítjuk.

TIPP: Ne felejtsd el a vetőmagos papírokra ráírni a pontos fajtanevet, vagy saját fajta esetén az ismertetőjét, amiről jövőre tudni fogod, hogy mit palántázol.

A sütőtökök és egyéb tökfélék vetőmagjának megszedése ráér még, nagyjából augusztus végén lesz aktuális.

Virágot a vázába!

Ha szereted a vágott virágokat, akkor még augusztusban bátran vághatsz kedvedre vázábavalót. Ehhez adunk tippeket legújabb virágkötészeti írásunkban is, melyben Pető-Wágner Ildikó mondja el féltve őrzött tippjeit!

 Jól mutat csokorban az őszirózsa ésa a napraforgó is egy kis puszpángzölddel.

Növényvédelem augusztusban

poloskák még mindig előszeretettel lakmároznak kertünkben. Ebben az időszakban a sarkantyúkákon és a kukoricákon fordulnak elő tömegével, de a fiatal poloskák hadseregét a paradicsomon is felfedezheted, akár tömegével. Ellenük védekezni kontakt és felszívódó szerekkel is védekezhetsz, de a felszívódó növényvédőszereknek a várakozási időtartama 7-14 nap, míg a kontakt szereké alig pár nap (3-5 nap). Ez a betakarítás miatt fontos tudnivaló, hiszen a nagy augusztusi hőségben gyorsabban érnek egyes zöldségfélék.

Lepkebarát kertekben súlyos probléma, de más kertben is gondot okoz a hernyókártétel. A nem időben történő védekezéssel megfúrt és kilyuggatott paprikák és paradicsomok fognak fogadni a haszonkertben. Ellenük védekezni a biológiai növényvédelemből ismert Dipel-lel lehet, illetve ha a poloskák ellen már védekezel, akkor a felszívódó szerek a hernyókra is pusztulást okoznak.

A vegyszeres növényvédelemben mindig tartsd szem előtt, hogy a vegyszerek kihatnak a hasznos rovarokra is! Ide tartoznak a fátyolkák, a katicabogarak és poszméhek is! Minden permetezéskor ügyelj a méhveszélyességre, és kizárólag napnyugta után permetezz, amikor is a méhek és más virágporgyűjtő rovarok aludni tértek.

Zöld paradicsomok érlelése

A paradicsom utóérő zöldség, viszont a teljesen zöldek már nem érlelhetők után, így érdemes már most a paradicsomok között a folytonnövőknél a hajtásvégeket bekurtítani. Így már új kis paradicsomokat nem fog hozni, viszont a sok zöld paradicsomot stabilan és ízében teljesen beérleli a tő. A Varga-féle sövényművelés paradicsomnál egy nagyon jó megoldás a paradicsomok maximális fokú beérlelésére, de ha nem ezzel a művelési móddal dolgoztál eddig, akkor rengeteg zöld paradicsomod lesz augusztusra.

Fűszernövények

Az augusztus talán az utolsó hónap, amikor idén fűszernövényeket tudunk betakarítani. Persze ez eltérő lehet tájegységenként és termesztéstechnológiánként, de házikertben nagyjából ez az időszak az utolsónak mondható. A bazsalikom elkezdett virágba szökkenni, a menták elvirágoztak, a citromfű hozza a második adag levelet.

Pár tövet be is menthetsz kis cserépbe a téli időszakra,

vagy egy nagyobb balkonládába, amit az ablakpárkányom nevelsz utána

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

HASONLÓ CIKKEK A TÉMÁBAN:

Megtermelem magamnak

Kertből a vázába

Veteményes az erdő mélyén

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×