Dark Mode On / Off

Hogyan vásároljunk növényt a kertbe?

hogyan választunk növényt a kertbe

A “Mennyibe kerül egy kert megterveztetése” cikk után máris adott a kérdés: hogyan vásároljunk növényt a kertbe? Azt gondolnánk a kérdésre a válasz nagyon egyszerű, de máris megbonyolítom, amitől még több kérdésed lesz. Aztán majd azt is megválaszoljuk!

Gonosz vagyok, hogy lelőttem a poént, de az tény, hogy nagyon sokan nem vásárolnak jól növényeket és amikor jönnek az olvasói levelek, hogy mi a baja ennek és ennek? Biztos nem szeret engem?! Akkor kicsit bevallom, mosolyra húzódik a szám, mert a növény az esetek 99,9%-ban nem minket nem szeret. Hanem a kertet.

Kerthez növényt és növényhez a kertet

Ez nem a bogár-rovar kérdés most, hanem az, hogy a legtöbben fordítva vásárolnak, mint valójában kellene. Egy adott kertnek van adottsága. Kitettsége, mikroklímája, talaja, éves szinten (öntözés nélkül) vízkörforgása, csapadékelosztása és a lista nem ér itt véget. Egy kertben egy meglévő ökológiai rendszer van, amihez illeszkedve kell növényt vásárolni és nem a növényhez átalakítani a kertet!

Nagy tévedés azt gondolni, hogy “oh majd akkor körülötte kicserélem a talajt“. Hát persze. De ez nem aszfaltozás, hogy az autóúton flikkflakkokban, foltokban más aszfalt van és akkor az működik még ezer évig. (Az sem működik…de ez mindegy.). Hanem itt az alapokat érdemes ismerni és akkor abba már sokkal biztonságosabban lehet választani növényt úgy, hogy az meg is marad.

De honnan kezdjük a növényvásárlást?

A növényvásárlást egy alapos kertismerettel kezdjük. Hol vannak árnyékok és hol tűz egész nap a Nap?

Milyen a talajunk? Meszes? Savanyú? Agyagos vagy homok? Milyen humusztartalom? Mennyire aktív a talajélet? Melyek a jellemző gyomnövények?

Ehhez a legegyszerűbben talajmintát érdemes venni és ha igazán profik akarunk lenni, akkor elküldeni laborvizsgálatra. Egy talajminta bevizsgáltatása alig pár ezer forint, (kérj tőlünk segítséget!) viszont cserébe nagyon sok kidobott pénztől véd meg minket, ami a rossz növényvásárlásokból adódhat. Ha sok növényt akarunk venni vagy egyet, de nagyon drágát, akkor is megérheti az alaposabb talajismeretet.

Google a barátunk!

Egész életünket leéljük az internet bugyraiban buta macskásvideókat nézve, de amikor elmegyünk a kertészetbe, akkor eszünkbe sem jut kérdezni vagy a Google-t felcsapni, hogy rákeressünk egy adott növényre? Nagy hiba!

Ugyanis sokszor bármennyire is csábító egy-egy ajánlat, amint elolvassuk mit szeret, hamar rájövünk, hogy korai az öröm. Ne restelljük, ha nem ismerünk minden növényt. De ne is hagyatkozzunk csak a szemünkre, hanem keressünk rá a neten és olvassunk utána!

Sok esetben a kereskedésekben lévő eladók – sajnos – nem szakmabeliek, így nem fognak tudni sok esetben segíteni sem, így óvatosan bízzuk rá magunkat az eladóra, ha ismeretlen helyen vásárolnunk, mert mint ex-kertészetvezető tudom, hogy csalóka lehet ez. Ahogyan mi sem adunk jogi tanácsot, úgy nem biztos, hogy a velünk szemben álló kertészeti kérdésben releváns lesz.

Ezért ne mentsünk meg minden növényt!

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×