Dark Mode On / Off

Hogyan készül a lepkebarát kert?

Aki a pillangókat szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás. De mitől leszünk lepkebarátok igazán? Íme pár kertészeti ötlet!

A kertünkben repkedő pillangók egy egyész sor átalakuláson mennek át életük során, mire gyönyörű lepkékké válnak. A lepkebarát kertek célja, hogy a pillangók teljes életszakaszában búvóhelyet és táplálékot is nyújtson. A lepkék hernyójának rágása viszont tud kellemetlenségeket okozni, így nem árt tudni, milyen lepkéket csalogatunk be a kertünkbe.

A kifejlett lepkék energiaszükségletük

jelentős részét a nagy nektártartalmú virágokból fedezik.

A legtöbb lepkefajnak mindössze pár növényfaj jelent táplálékot, így a lepkéhez igazítsuk a növényzetet is. A nyári orgona (Buddleja davidii) az egyik legjobb lepkecsalogató virágzó cserje.

Pókhálóslepke az árnyas kerteket szereti

Ha például pókhálóslepkét (Araschnia levana) szeretnék a kertünkbe csalogatni, akkor elsősorban árnyas kertet alakítsunk ki. De ha a kék színű lepkékért rajongunk, akkor számukra megfelelő kertet kell kialakítani.

Korai bengeboglárka nősténye

korai bengeboglárka (Celastrina argiolus) élénk kék színű pillangó. Nagyjából 35 mm a fesztávolsága, könnyen észrevehető. A bengeboglárkák szívesen üldögélnek a sövények, fák levelein. A sédkendert és gyalogbodzát kedvelik elsősorban.

Ikarusz-sokpöttyösboglárka

A legkönnyebb dolgunk a kék lepkék között az Ikarusz-sokpöttyösboglárkával (Polyommatus icarus) lesz, mert még az ember által bolygatott területeken is szívesen repked a talaj mentén nyíló virágokra. Jó lehet számára egy százszorszépes gyep is, de az évelőágyások virágzóit is kedveli. A kifejlett lepke mindössze 3 hétig él. Nevét a szárnyának fonákján lévő pettyekről kapta.

Nappali pávaszem

A csalánokban gazdag kertek is örülhetnek, mert a Nappali pávaszem (Inachis io) pont a csalánt kedveli. Érdekessége a nagy szemfoltja, melyről könnyen felismerhető. Ugyan többnyire összezárja szárnyait, amikor ücsörög a leveleken, de veszély esetén a kitárt szárnyával és a nagy szemfoltokkal próbálja a támadóját elijeszteni. Ugyan a Vörös listán nem szerepel, de Magyarországon védett lepkefaj, eszmei értéke 2000 Ft.

Mit kell még tenned, hogy a pillangókat a kertbe csalogasd?

A tápnövényeken kívül érdemes un. rovarhotelt építened, hogy a telelésüket segítsd. Hamarosan a rovarhotel építésről is fogunk írni itt az oldalon.

A másik nagyon fontos igényük a lepkéknek, az az itató. Mindig tiszta víz legyen az itatóban, ami egy nagy, színes kerámiatál is lehet egy farönkön. Egyesek a vaníliáscukros csalogatást is javasolják, de állatvédelmi okokból mi ezt nem javasoljuk. Ugyanígy a lepkeetető cukorszirupos csalétket sem, mert a pillangók természetes elesége hernyókorban a tápnövény, illetve később a nektár, így a cukros oldattal csak az egészségüket veszélyeztetjük. Ha elegendő színes, tarka virág van a kertben, akkor már többet tettünk alepkékért, mint azt gondolnánk. Ha ráadásul még kedvenc növényeiket is ültetjük, akkor még nagyobb örömmel látogatnak el hozzánk.

Lepkék és tápnövényeik

káposztalepkék a káposztaféléket kedvelik leginkább, a mályva-busalepke a réteken, erdei tisztásokon gyakori, de a parkosított kertekben is előfordul. A nagy tűzlepke egész Európában védett, elsősorban a folyópartokon bukkanhatunk rá.

kis mustárlepkének a sok nektár mellett a sok víz is igénye, ezért a nedvesebb, párásabb kertekben fordulhat elő.

Díszes tarkalepke eszmei értéke 50 000 Ft!

díszes tarkalepke hazánkban és Európában is védett, elsősorban a fagyalbokrokat kedveli.

Esti pávaszem

Az esti pávaszem a szenderek csoportjába tartozik, mérete és testformája is erre a csoportra jellemző. Az esti pávaszem a tölcsérvirágú növényekből is ki tudja szívogatni a nektárt, ezért például a trombitafolyandár is kedvelt csemegéje.

Ha szeretnéd a lepkéket könnyen behatározni, akkor ajánljuk figyelmedbe a következő könyvet:

Ilonczai Zoltán: Kertünk növényei – Lepkebarát Kert Cser Kiadó gondozásában jelent meg.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×