Dark Mode On / Off

A világ legnagyobb paprikája: Giant Aconcagua

gigant aconcagua paprika - a világ legnagyobb paprikája

Egy argentin hegyről nevezték el a világ leghosszabb paprikáját, ami a Giant Aconcagua névre hallgat. Íme a világ legnagyobb paprikája.

Nem volt annyira könnyű vetőmagot szerezni belőle, de azért hosszabb kutakodás után, csak sikerrel jártunk. Kíváncsiak voltunk, hogy a világ legnagyobb paprikáját mi is meg tudjuk-e termeszteni. Így bele is vágtunk!

Egy argentin hegyről kapta a nevét

Cerro Aconcagua a déli, nyugati félteke és Amerika legmagasabb csúcsa Argentínában helyezkedik el, csak Ázsiában vannak magasabb csúcsok. Határai északon és keleten a Valle de las Vacas , nyugaton és délen a Valle de los Horcones Inferior. A hegy és környezete az Aconcagua Tartományi Park része. A hegyen több gleccser van, a legnagyobb az északkeleti (Lengyel gleccser) és a keleti (Angol gleccser).

Az Aconcagua folyó a déli lejtőről ered és nyugat felé halad. A Csendes-óceánba ömlik 20 km-re északra a chilei Valparaísótól.

A hegy a Nazca-lemez Dél-Amerikai-lemez alatti szubdukciójából keletkezett az andoki orogén mozgások idején. Nevének eredete nem teljesen tisztázott, valószínűleg az arauka Aconca-Hue vagy a kecsua Ackon Cahuak szóból jön, melyeknek jelentése „szikla őrszem”.

– olvasható a Wikipédiát felütve.
Giant Aconcagua paprika
Még növekedésben és érésben van a konténeres termesztésben: Giant Aconcagua paprika

A walipini házban kaptak helyet, mert a leírások alapján egy intenzív fóliaházas vagy üvegházas kultúra. Méretéből adódóan rendkívül víz és tápanyag-igényes fajta is.

Hatalmas termései mellett már csak a hatalmas, tenyérnél jóval nagyobb levelei az érdekesek.

Faj tekintetében ez is egy Capsicum anuum fajta, habitusában és növekedésében egyaránt, csak nagyobbra növekszik a termesztés során.

Az akár 25-30 cm hosszt is elérő bogyótermés élénk pirosra érik, kellemesen húsos szerkezetű lesz.

Igen édes, roppanó, lédús. Friss fogyasztásra, tölteni, főzésre, grillezésre, savanyításra egyaránt kiválóan alkalmas. A világ legnagyobb paprikája és igen bőtermő.  

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×