Dark Mode On / Off

Házfelújítási tippek, amit nyáron még elvégezhetsz

házfelújítási tippek

Házfelújítási tippek azoknak, akik maguk szeretik a környezetüket etéren is szépíteni. Elmondjuk, mi hogyan csináljuk!

Hol is kezdjük a házfelújítási tippek sorát? Talán ott, hogy a szerkesztőség és egyben a bemutatókert is egy öreg vályogház kertjében van, ami folyamatos javításokat és lehetőségeket rejt annak, aki szeret barkácsolni. Idénre a nyílászárócsere mellé a szobák festése, a fugák tisztogatása, a kültéri bútorok festése és a homlokzat javítása lett porondon egy kis kerítésfestéssel.

Fakerítés: rendszeres ápolást igényel

Mint minden fából készült térelem, úgy a fakerítés is rendszeres ápolást igényel. A fafelületeket hámozgató darazsak előszeretettel hámozzák meg a kerítésléceket is, akár lakkozott, akár csak pácolt a felület. A foltoknak köszönhetően az első lépés a kertéslécek felcsiszolása, majd lenolajkencével való átkenése. Ha ez megszáradt és rendesen beszívta a faanyag a lenolajat, akkor jöhet rá a festés, ami lehet akár pácolás, akár más jellegű fára való festék. Ha szépen tudunk csiszolni, egyenletesen, akkor a pácolás annyival jobb, hogy a fa eredeti erezete is látványos lesz.

Szobafestés, mázolás: a házfelújítás időszakos feladatai

Akár mennyire is vigyázunk a beltéri falak épségére, azért az idő teszi dolgát. Ezt főleg akkor fogjuk észrevenni, ha egy-egy képet át akarunk helyezni máshová, de a keretet levéve a kép sziluettje ott marad a falon. Ilyenkor jön a festés képbe, mert már akarva-akaratlanul is tudjuk: itt az idő!

A tisztasági festést a régi korokban évente végezték. Akkor még nem a modern kor diszperzitjével, hanem főleg mésszel. Ez jobban is kopott, akár kint, akár bent használták. A tisztasági festés lényege nem csak a szépség, hanem a a fal védelme is egyben. A bútorokat elhúzva derülnek ki a falon a repedések is, melyeket festés előtt gletteljünk ki. Ugyanígy kerülnek elő a húszigetelésből és a páraelvezetésből adódó hibák is: penészesedés.

Házfelújítási tippek: Vannak penészirtó folyadékok, permetek, amit érdemes ilyenkor használni. Lehetőség szerint ezeket a sarkokat hagyjuk szabadabban a bútorok visszapakolása után is, hogy jobban szellőzhessen a későbbiekben. A penészes fal komoly egészségkárosító hatású is.

Házfelújítási tippek: a kerti bútorok

A házfelújítási tippek közé tartoznak bizony a fából készült kerti bútorok ápolása is. Itt is ugyanúgy érdemes eljárni, mint a fából készült kerítéselemeknél. Szükség esetén csiszoljunk, majd a pácolás és festés következik.

Kültéri homlokzat javítása

A legapróbb homlokzathibákra nem feltétlen kell mesterembert hívni, bár az tény, hogy kell hozzá némi gyakorlat és kézügyesség, hogy jól tudjunk javítani.

Kültéri felületekre mindig fagyálló glettanyagot használjunk! Ha már beltérben sikerrel javítottuk a falhibákat, akkor ez kültéren sem lesz nagyon bonyolult, amennyiben nincs extra plusz dekorburkolatunk. Ilyen a kőporos fal is, amit viszonylag nehéz javítani, mert a kőporos vakolat rendre lehullik. Ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy akár egy egész falfelületet szabadítsunk meg tőle és egészben javítsunk ki. Ha viszont nincs ebben elég gyakorlatunk, hívjunk mindig mesterembert!

Kültéren a legkisebb repedésekből is a téli fagyoknál nagyobb probléma is adódhat, így érdemes időben javítani.

Szelel az ablak, nem zár az ajtó?

A nyílászáró csere az mindig egy nagyobb falat. Egyrészt rendkívül költséges, másfelől meg jó időben kell csináltatni. Ez az az egyik olyan javítási munka, amit érdemes szakemberre bízni, ráadásul még nyáron el kell végezni. Télen sokkal macerásabb és mivel egy ablak akár egy napnyi munka is lehet, a lakótér is rendkívül kihűlhet, amit aztán télen nehezebb visszafűteni (főleg a falakat…).

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×