Dark Mode On / Off

Decemberben is mutatós évelők

A tél beköszönte sokak számára egyet jelent a lehangoló kert látványával, azonban remek hírünk van, ugyanis több olyan mutatós évelő is létezik, melyek akár tél közepén is feldobják a kerted hangulatát, és csodás látvánnyal ajándékoznak meg. Lássuk, melyek a decemberben is mutatós évelők!

Varázsmogyoró (Hamamelis)

A Varázsmogyoró néven is ismert Hamamelis különleges külsejű lombhullató cserje, levelei ősszel sárgára és narancssárgára színeződnek.

Jellemzően a tél közepén kezdenek nyílni virágai, melyek jellegzetes pókszerű formájúak és sárga, narancssárga, piros árnyalatokban pompáznak.

Hamvas hunyor (Helleborus)

A fekete hunyor virágai fehéren pompáznak és azon ritka virágzó évelő növények közé tartoznak, melyek télen borulnak pompába. Már november végétől megindulhat a virágzása enyhe teleken és egész télen át díszíti a kertet.

Csarab (Calluna vulgaris)

A csarab egész Európában elterjedt évelő télálló törpecserje, és a hangafélék családjába tartozik. Ez a 20-50 cm magas sűrű növény bár nyáron hozza csodás virágait, télen is remekül mutat a kertben, köszönhetően annak, hogy örökzöld.

Dérbabér

A dérbabér vagy japán díszbabér (Skimmia japonica) eredeti élőhelye Japán. Lassan növekvő, szívós és örökzöld növény. Tavasz közepétől nyár elejéig nyílnak apró, fehér virágai. Bimbói a hajtáscsúcsokon fejlődnek és skarlátvörösek. Mivel a bimbók már télen kifejlődnek a hideg évszakban is csodás látványt nyújtanak ezek a növények.

Varjúháj (Sedum)

A varjúháj a legtűrőképesebb növények közé tartozik, és világszerte szinte mindenhol ismerik. Számos faja létezik, kiválóan alkalmas talajtakarónak, de olyan helyekre is ültethetjük, ahol más növények már nem érzik jól magukat a szárazság vagy a folyamatos napsütés miatt.

Sedum spurium ‘Elisabeth’ – Kép: Hegede Kertészet

Számos típusa létezik, mint például az októberi varjúháj, a csüngő varjúháj, a pompás varjúháj vagy épp a kövi varjúháj.

Utóbbi, a kövi varjúháj (Sedum rupestre) alacsony termetű, évelő örökzöld növény. Igénytelensége miatt gyakori növény a sziklakertekben. Levelei télen is megmaradnak, ekkor bordós árnyalatúra színeződnek, így remekül feldobják a téli kerteket.

Borbolya

A borbolyafajták rendkívül változatos alacsony vagy középmagas cserjék. A színpompás vagy örökzöld leveleik és illatos virágaik miatt népszerűek, kiváló választás lehetnek madárbarát kertekbe vagy sövényként.

A törpe puszpáng levelű borbolya (Berberis buxifolia) gömbölyded alakú, örökzöld cserje, amelynek maximális magassága körülbelül 0,5 méter. Főként alacsony sövényként vagy sziklakertben találkozhatunk vele. Tavasz végén, nyár elején öltözik sárga virágokba, melyeket a tél kezdetén feketés-piros termések követnek. Ez a fajta különösen alkalmas alacsonyabb sövények kialakítására, emellett díszítő értéke miatt kiválóan illik sziklakertekbe is.

Fotó: Freepik.com

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×