Dark Mode On / Off

Oxalis és négylevelű lóhere: mi a különbség?

oxalis

Oxalis vagy négylevelű lóhere? Lerántjuk a leplet, melyik melyik növény lesz! Így már tudni fogod, mi hozhat szerencsét.

A két növény nem ugyanaz, bár némi hasonlóság van közöttük, de ez csak első nézésre lesz az.

Eltérő családból származnak

Míg az Oxalis a madársóskafélék családjába tartozik, addig a négylevelű lóhere a pillangósvirágúakba sorolandó. Ez talán az egyik legalapvetőbb eltérés közöttük, amit ha felismerünk, máris nem fogjuk összekeverni őket. De miben térnek még el?

négylevelű lóhere a pillangósvirágúak családjába tartozó fehér here (Trifolium repens) viszonylag ritka négylevelű változata. Hagyományosan a szerencse szimbólumának tekintik az európai kultúrkörben, nem is véletlen, hogy ennyire sokan keresik.

A hagyomány szerint minden levél szimbolizál valamit: egy a hitet, egy a reményt, egy a szeretetet, és egy a szerencsét.

A négylevelű lóhere virága pillangós virágú, míg az Oxalis virága öttagú virág, mely egy kedves harangra emlékeztet.

Az Oaxlis is szerencsét hoz?

Érdekesség, hogy a kelta hagyományban igen, szerencsét hoz!

Az Oxalis gumós növény, levele 3-4 ágú, a fényingerekre reagál. Virága sárga vagy fehér, öttagú. A termés tokja hártyás, ötrekeszű, azon belül a magnak még külön húsos, éretten rugalmasan felpattanó héja is van.

Szára, levelei a bennük felhalmozódó kalcium-oxalát kristályoktól savanykás ízűek. Másik két népi nevét (heresóska, lóheresóska) a lóherééhez hasonló alakú és állású leveleiről kapta. Az ókori kelta, illetve germán kultúrában ez a növény volt a szerencse szimbóluma.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

Borítókép: Unplash

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×