Dark Mode On / Off

A veteményestervezés 5 alapszabálya

veteményestervezés Kertportál applikációval

A veteményestervezés nagyjából így január végére ér utol minden hobbikertészt. Már bennünk van a nagy izgalom, hogy idén még jobb legyen minden a tavalyhoz képest.

Nem lövöm le a poént már az elején, mert akkor mit érne az elkövetkező 5 TIPP? De az biztos, hogy már nem csak a kockás füzetben tudsz tervezni az idei évre. De még mielőtt ennyire előreszaladnánk a veteményestervezés kérdésben, jöjjön 5 tipp! Hogyan tervezünk mi egy kis gazdaságban veteményeskertet, hogy ne csak magunknak, de eladásra is legyen mindig friss zöldségünk!

TUDD MIT SZERETTEK ENNI

Gyakran esik az ember abba a hibába, hogy mindent meg akar termelni és még olyat is vet, amit valójában sosem esznek meg és télre ottmarad a kertben, átfagy, majd következő évben kiásásra kerül és bármilyen meglepő valaki újraveti.

Egy időben mi is ilyenek voltunk, mert megszállott kertészként mindent el kellett vetni, ami csak érdekes lehet. Ma már szelektálunk. Alapvetően jó dolog a saját krumplit enni vagy a rengeteg fűszernövény a kertben. De kérdés az mit éri meg termeszteni és mit nem. Például az utóbbi években nem vetünk már káposztaféléket sem. Az évi 2-3 fej káposztáért nem tesszük ki magunkat a plusz “kártevőrengetegnek” a vegyszermentes kertünkben. És pár palántányi fekete retken kívül szintén nem vetünk százasával, mert úgysem fogy el. Írd össze mit használsz a konyhában szívesen és ne csábulj el a gazdaboltok szuper kínálata miatt.

Keresd meg a legmegfelelőbb helyet a veteményesnek!

A másik probléma az szokott lenni az olvasói levelek alapján, hogy olyan kieső, rejtett zugokba kerülnek a veteményeskertek, hogy ott sem rendes minőségű talaj nincs, sem elegendő fény. A döntő többségében már díszkertekben élők a veteményesnek mindig azt a helyet szemelik ki, ahol a díszkertnek valamiért nincs helye. Túl árnyékos vagy épp az építkezésből oda került a sitt egy része. Sok esetben csak az esti fény éri, de napközben árnyékos, félárnyékos. Az is gyakori, hogy az ápolásban nehezített a pálya: körbe van kerítve dekorsövénnyel és kiskerítéssel.

A veteményeskert ugyan olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a díszkert. Ne tekintsünk úgy rá a hely szempontjából, mint egy takargatnivalóra. A jó helyválasztás már fél siker!

EGYMÁST SEGÍTŐ NÖVÉNYEK

Az egymást segítő növények rendszere régóta ismert, de most már applikációként is elérhető a Google Playben. Persze csak ha nem akarsz kockás füzetben rajzolni. Vedd magad elé a kockás papírt, rajzold fel, hogy hányszor hányas a veteményesed. Mint a sudokuban, kezd el szépen megnézni mit mivel szabad ültetni és mit mivel nem. Ez nem egy egyszerű feladat, mert sok tényezőt kell egyszerre figyelni. De ha nem akarsz ezzel időt húzni, akkor a Google Play felületén már applikációban is letöltheted a Kertportál app-ot, ami egy veteményestervező.

Veteményestervezés esztétikusan

A veteményeskert lehet a kert dísze is. Nem kell feltétlen abban gondolkodni, hogy a zöldségek nem impozánsak. Ha jól van az elrendezés kialakítva, ha levélszínek jól vannak párosítva vagy épp a formák, akkor igazán impozáns lesz az eredmény. A zöldségeket lehet körkörösen is ültetni vagy akár szabályos mintázat szerint. Ebben nyugodtan kiélhetjük fantáziánkat.

Munkaszélesség és ápolás

Így a végére hagytam, de a legfontosabb tényező. Ha túl széles egy ágyás, nehéz lesz benne dolgozni. A kis parcellák között kényelmesen férj el talicskával, akár egy ládával a kezedben. Az útra ne tekeredjenek át a futó növények szárai, mert nehéz lesz közlekedni később. Ugyanígy készíts futtatórácsokat is, ha szükséges vagy stabil támasztékot a nagyobb lomb- és terméstömegű fajoknak (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán…).

Ha profin megtervezett kertre vágysz, keress minket bátran!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×