Dark Mode On / Off

Nem fejlődik a paprikám!

nem fejlődik a paprikám

Tapasztalatok a paprika termesztésekor, hogy ha nem fejlődik a paprikám? Kihez fordulhatok és mit érdemes tudnom róla?

A paprikatermesztés még házikertben is olykor nehéznek bizonyul, mert gyakran intenzív fajtákat lehet kapni a vetőmagboltokban ugyanúgy, mint a piacokon palántaként. TV-paprika, kápia és társai nagyon szemrevalóak, de vajon tudunk-e házikertben bánni velük.

Több olvasói kérdés is érkezett a napokban hozzánk, hogy mit csináljanak a paprikával, hiszen nem nő sehova

A kérdés igen sokrétű, és egyes fajták még a gyakorlot paprikatermesztőkön is kifognak.

Milyen palántát vásároltál? 

Talán ez az egyik legfontosabb kérdés, már rögtön az elején. Ha kis tápkockásat és úgy egy az egybe ültetted el, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy az ok ebben keresendő. A paprika gyökere kicsi, és nem is fejlődik. A talaj nedvességtartalma – és ezáltal tápanyagai is teljesen másképp szívódnak fel a tápkockán kertesztül, gyakorta szinte a nagy öntözésekkor is száraz marad a tápkocka.  Nyugodtan ássuk ki a nem fejlődő paprikákat, nézzük meg mi zajlik a gyökerek körül. Ha a fenti eset igaz, akkor jól átnedvesítve a tápkockát óvatosan nyomkodjuk, tépkedjük szét, hogy meglazuljon és a gyökerek kitörhessenek belőle.

A Jiffy és egyéb palánták talán az előző esetek pepitában. A gyökér fejletlen marad és ezért állt meg a fejlődés szabadföldön.

Tápanyaghiány, vagy “takarmányváltás”

Az állattartásban sokan ismerhetik, hogy a legnagyobb stresszt az állatoknak a takarmányváltás okozza. Ezt azt jelenti, hogy rohamosan leromlik az egészség, amint más lesz – akár csak márka szinten az ellátmány. Érdemes a palántavásárláskor megkérdezni a kertészt, hogy mit használt eddig, és egy darabig nekünk is azt adagolni a növénynek, majd szép lassan lehetőség szerint átállni saját tápanyagutánpótlási módszerünkre. Nyilván a kertészetek műtrágyáznak. Kérdezzük meg a műtrágyázás módját, mert ha csak márkát váltunk, akkor is fellép(het) a palánták fejlődésének megállása.

Milyen fajta palántát vettél?

Mármint mi a fajtatípus a paprikán (paradicsomon, cukkinin….) belül? Nagyon fontos, hiszen vannak fajtákra jellemző tulajdonságok. Minden fajtánál érdemes tudni, mit szeret. Alapvetően a paprikáról tudni kell, milyen tápanyagigénye van. Például a gyökeresedés időszakában magas a foszforigénye. Ilyenkor érdemes lehet magas foszfortartalmű műtrágyát használni (pl. Ferticare).

A lombnövekedés szakaszában a nitrogéntúlsúlyos trágyázás javasolt. Ehhez használhatunk nyugodtan magunk által készített csalánlevet is, vagy nyúlhatunk megint a műtrágyákhoz.

A termésnövekedéshez a paprikának és paradicsomnak rendkívül magas a káliumigénye. Ezt is érdemes tápanyagutánpótlással kiegészíteni, mert talajaink nagyja káliumhiányos.

Kell metszeni?

Ahogy a címben is utaltunk rá, igencsak megoszlanak az ajánlások. Nemrégiben egy szakmai napon a szaktanácsadó mindenkinek a metszést – a két ágvillára való metszést javasolt, amikor egy már lassan 15 éve paprikát termelő felállt és elmondta, hogy ő bizony sosem metszi a paprikáját. Inkább a támrendszert alakítja ki másképp, de nagyságrendekkel nagyobb és egészségesebb paprikákat termel úgy, hogy nem metszegeti vissza a hajtásokat. Emellett az első paprikákat nem engedi bekötni (vagyis virágzáskor kicsípi őket), hogy ne fogja vissza a paprika növekedését. Célszerű megfogadni a gyakorlott termelők tanácsait, mert sokszor igencsak praktikus dolgokat lehet hallani.

Kell neki a levegő

A paprika szereti ha be van kapálva. Még a permakultúrás gazdaságunkban is bizony a paprikatövek körül megmozgatjuk, fellazítjuk a talajt. Szemmel észrevehető az átkapált és a nem átszellőztetett tövek közötti méretkülönbség.

Ódákat lehetne még zengeni a paprika igényeiről, de talán a legfontosabb ismereteket összeírtuk Nektek, hogy boldoguljatok a paprikatermesztés rejtelmeibe. További kérdéseiteket küldjétek be nyugodtan, és folyamatosan válaszolunk mindenkinek, a szezonra való tekintettel néha picit megcsúszva.

Várjuk kérdéseiteket az info@kertportal.hu címre, Paprikatermesztés jeligére.

Ha tetszett írásunk oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal is!

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×