Dark Mode On / Off

Brokkoli: zöldség és mikrozöld – csodanövény több változatban

brokkoli mikrozöld

Régóta tudjuk, hogy a brokkoli a világ egyik legegészségesebb növénye, tele vitaminnal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal. De azt is tudjuk, hogy a szállítás, tárolás és feldolgozás során minden növény veszít ezekből az értékes tartalmakból. És bár a brokkoli strapabíró zöldség, sokáig tűri a tárolást, mégiscsak jobb, ha a szedést követően szinte azonnal elfogyasztjuk. Erre pedig mi sem alkalmasabb, mint a brokkoli mikrozöld.

A brokkoli mikrozöld A, B, C és K vitaminok mellett rengeteg vasat, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Az összes zöldség közül a brokkoliban a legmagasabb az antioxidánsok szintje és frissen fogyasztva mindezeket teljes egészében hasznosítani tudja a szervezet. Rákmegelőző hatása közismert. A brokkoli azonban a főzés során a benne lévő vitaminok akár 50-80 %-át is elveszíti, ha pedig mikróba tesszük, ez a veszteség a 90 %-ot is elérheti.

Mindezt a hátrányt elfelejthetjük, előnyeit viszont teljes egészében kihasználhatjuk, ha friss brokkoli mikrozöldet teszünk a salátába, smoothie-ba, szendvicsre vagy akár a brokkoli krémleves tetejére.

Brokkoli mikrozöld
Brokkoli mikrozöld

A mikrozödek a növények csíráztatás utáni stádiumát jelentik, már megjelentek az első sziklevelei és a növényre jellemző ízek. Előbb sötétben, majd led világítás alatt nőnek és 8-12 nap alatt érik el a kifejlett, szüretelhető állapotukat.

A Mikro Kertész Urban Farming Szigethalmon termeszti a mikrozöldeket, köztük a brokkolit is. A piaci napokon aznap hajnalban kerülnek a dobozokba, de gyakran még élve, a tálcákról a helyszínen vágva is kaphatók. Ilyenkor nincs időveszteség, hosszadalmas szállítás vagy tárolás. A boltokban vásárolható vagy online rendelt mikrozöldek is legalább 5 napig frissek maradnak a hűtőszekrényben, így a tárolás során csak minimális az értékveszteség. De miért is maradnának akár ennyi ideig is a hűtőben, amikor frissen a legfinomabbak és legértékesebbek?

A fotók a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×