Dark Mode On / Off

Mizuna- a soknevű japán mikrozöld

mizuna

Hívják japán mustárnak, mustárspenótnak, sárkányfogó salátának, kaliforniai borsfűnek, kiotói vízi zöldnek. Ez utóbbi megnevezés japán eredetére utal, bár az igazság az, hogy Kínából terjedt el, csak éppen Japánban lett igazán népszerű. A mizuna

 A mizuna  jellegzetes ízű saláta, akár kifejlett növényként, akár mikrozöldként  fogyasztjuk.

Mintha  wasabit ennénk”– állítják azok, akik a mikrozöldjét megkóstolják. A növény karakteres, kicsit borsos, csípős, mustáros, tormás  íze jól érvényesül a salátákban, de  gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt is érdemes fogyasztani. A növény gazdag C-, E- és K-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, káliumban, folsavban és béta-karotinban is, sőt immunerősítő hatással is bír.

A teljes növény kifejlődéséhez sok vízre és napfényre van szüksége, mikrozöldként viszont a vetést követő 10-12.napon már vágható, fogyasztható. A mizuna mikrozöldje látványnak sem utolsó, apró levelei kétféle zöldben jelennek meg a vékony fehér száron, ezért díszítésre és ízesítésre egyaránt kitűnő. Külön érdekessége, hogy a mizuna levelei mikrozöldként még gömbölyűek, nem mutatják meg a kifejlett növény éles-hegyes levélszéleit.

Hazai termelőknél is kapható, mint például a Mikrokertész.

Mikrozöldes témák érdekelnek? Kattints ide és olvass tovább!

Egy mizunás recept:

Egy kaliforniai oldalon találtunk mizunás receptet hoztunk mára:

Hozzávalók:

  • 1 nagy sárgarépa
  • 1/4 csésze mogyoróhagyma/salotta
  • 1/2 tk + 1 ek szőlőmagolaj
  • 1/8 tk kínai ötfűszer
  • 3 csésze főtt rizs, néhány órára behűtve (itt a csésze mértékegység)
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek rizsecet
  • 2 ek tamari szósz/szójaszósz
  • 1 csokor mizuna
  • 1 csokor újhagyma

Ajánlott cikkek