Dark Mode On / Off

A meggynek jót tett az eső, a cseresznyének kevésbé

meggynek jót tett az eső

Nem okozott jelentős kárt a meggyültetvényekben az elmúlt hetek esős-viharos időjárása, a cseresznye ugyanakkor megsínylette a csapadékot – közölte a FruitVeB.


A szakmaközi szervezet szerint az idei termés jobb lehet, mint az előző években, amikor a tavaszi fagyok miatt csak 60 ezer tonna termett. A belföldi termés maximumebben az évben 80 ezer tonna lehet. A termés túlnyomó részét, körülbelül 45 ezer tonnát a belföldi konzervipar vásárolja föl, a kivitel 12 ezer tonna, a behozatal legfeljebb 2 ezer tonna. Se a termésmennyiség, se a termőterület nem változott jelentősen 60 éve, Magyarország a meggytermelők világrangsorában a 8. helyen áll.


A cseresznyének viszont nem tett jót az esős idő, különösen a Dunántúlon okozott károkat a rendkívüli időjárás. A cseresznye érzékeny az érés előtt érkező csapadékra, ilyenkor ugyanis eső hatására már könnyen kirepedezik.

A FruitVeb honlapján pénteken közzétett összefoglaló szerint vannak térségek, ahol a termés fele tönkrement. A szervezet pontos becslést még nem közölt a károkról, de a csapadékos napok ellenére is jobb termésben bíznak, mint az elmúlt években. Az elmúlt 5 év átlagában körülbelül 10 ezer tonna cseresznye termett évente, 2020-ban és 2021-ben viszont csak 8-9 ezer tonna.

Forrás: FruitVeb Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×