Dark Mode On / Off

Tatára húznak a vadludak

tatára húznak a vadludak

Akár ötvenezer madár együttes kirepülésének és behúzásának is részesei lehetnek szombaton azok, akik ellátogatnak Tatára, az Öreg-tó partjára. Az ék alakban érkező rajok szürkületkor hatalmas csapatokban térnek vissza a tóra. A jelenség a parton felállított távcsöveken és nagyméretű kivetítőn is követhető, szakértő kommentátor segítségével, a Vadlúd Sokadalom elnevezésű hagyományos madárfesztivál keretein belül.


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely Európában, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.


Az elmúlt hetekben a Tata-környéki vizes élőhelyek alkotta ramsari területen már közel 60 ezer, ezen belül a tatai Öreg-tavon 47 ezer vadlúd tartózkodott. A ludak többsége nagy lilik, a második legszámosabb faj a nyári lúd. A madártömegben 24 globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és öt kis lilik is feltűnt, de láttak már ritka vendég apácaludat, vörös és bütykös ásóludat is. A tavon napközben több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható.
Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel változhat. Csúcsidőszakban, november végén és december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 55 ezret is elérheti – teszik hozzá a közleményben.


A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon. Az itt telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek az ottani időjárás hidegre fordulása után.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény