Dark Mode On / Off

Tatára húznak a vadludak

tatára húznak a vadludak

Akár ötvenezer madár együttes kirepülésének és behúzásának is részesei lehetnek szombaton azok, akik ellátogatnak Tatára, az Öreg-tó partjára. Az ék alakban érkező rajok szürkületkor hatalmas csapatokban térnek vissza a tóra. A jelenség a parton felállított távcsöveken és nagyméretű kivetítőn is követhető, szakértő kommentátor segítségével, a Vadlúd Sokadalom elnevezésű hagyományos madárfesztivál keretein belül.


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely Európában, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.


Az elmúlt hetekben a Tata-környéki vizes élőhelyek alkotta ramsari területen már közel 60 ezer, ezen belül a tatai Öreg-tavon 47 ezer vadlúd tartózkodott. A ludak többsége nagy lilik, a második legszámosabb faj a nyári lúd. A madártömegben 24 globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és öt kis lilik is feltűnt, de láttak már ritka vendég apácaludat, vörös és bütykös ásóludat is. A tavon napközben több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható.
Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel változhat. Csúcsidőszakban, november végén és december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 55 ezret is elérheti – teszik hozzá a közleményben.


A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon. Az itt telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek az ottani időjárás hidegre fordulása után.

Ajánlott cikkek