Dark Mode On / Off

Ezekkel a növényekkel díszítsd balkonod!

Talán nincs is más olyan dísznövénycsoport, amelyik olyan sok újdonsággal lepne meg évről évre, mint a balkonnövények. Többségük egynyári növény, ezért minden tavasszal újraültetjük őket.

Petúnia

A petúnia (latin nevén Petunia Surfinia ’Green Edge Pink’) az egyik legkedveltebb balkonnövény. Lehet álló vagy csüngő termetű, különböző méretű és fodrozottságú, teltségű virágokat nevelnek egyedei a fajtájuktól függően. A ’Green Edge Pink’ fajta világos rózsaszínű, egyszerű virágainak széle feltűnő világoszöld. A fajta erősen kompakt növekedésű, nem túl nagy növekedési eréllyel rendelkezik. Ahhoz, hogy szép virágdíszét fagyokig megtartsa, minden héten tápozzuk és savanyú talajt biztosítsunk számára!

Cigarettavirág

A kicsit félrevezető nevű cigarettavirágok (Cuphea llavea) között a legérdekesebb színkombinációjú faj: a virágok kívülről sötétvörösek, belülről pedig lilák. Kezdetben kicsit kuszán fejlődik a növény, de idővel bedúsul és gazdagon virágzik. A ’Tiny Mice’ fajta kifejezetten alacsony, kompakt változat.

Édesburgonya

Nemcsak a bélflórának, de balkondísznek is tökéletes az édesburgonya (Ipomoea batatas). A fajták között a legérdekesebb színek a világító UV-zöld ’Marguerite’ és az őszies hangulatú, bronzos-barna színű ’Sweet Caroline Bronze’ fajták. Mindegyik fajta őszre kisebb-nagyobb gumókat is nevel a láda vagy dézsa földjében, amelyek ugyanúgy fogyaszthatók, mint a kifejezetten gumójáért termesztett társaik.

Diamond Frost

Igen modern nevet kapott kutyatejfélékhez tartozó virág (Euphorbia hypericifolia), mely az elmúlt években lett igen népszerű. A bokrosan növekedő, dúsan virágzó fajta a napos helyeket szereti. A levelei oválisak, a virágok pedig laza fehér felhőt alkotnak, mint a csokrokból ismert rezgőnek.

Mexikói margaréta

A mexikói származású növény (Cosmos atrosanguineus) egyszerű, margarétára emlékeztető virágzatokat nevel. A párnaszerűen fejlődő növényeken kiemelkednek a hosszú virágszárakon a különleges, sötét bordó színű virágok. A többi pillangóvirághoz képest ez a növény kisebb virágzatokat fejleszt, és nem is olyan magas – ezért is ültethetjük balkonládába is.

A legyezővirág

A legyezővirág (Scaevola aemula) egy pozsgás levelű, sok hajtást nevelő balkonnövény. A csüngő hajtásokon többesével nyílnak az érdekes, elfelezett margarétára emlékeztető virágai. Kék, lila és fehér, de újabban krémsárga színű fajtáit forgalmazzák.

A kerek repkény

Gyomnövényként kezdte pályafutását a kerek repkény (Glechoma hederacea). A tarka levelű változatot balkonnövényként ültetjük: a hosszú hajtásokon fehértarka leveleket nevelő egyedek önmagukban is nagy méretű növénnyé fejlődnek egy nyár alatt. Évelő növény, legtöbbször a ládában is kitelel.

Ajánlott cikkek