Dark Mode On / Off

Gumós begónia szaporítása

A gumós begónia az egyik legszebb begóniafaj, hiszen hatalmas virágokkal és szép levélzettel díszít.

Fény

A gumós begónia általában lassabban fejlődik, mint a Begonia semperflorens és hosszabb időre van szükség, hogy értékesíthető növényt kapjunk.

A hosszabb tenyészidő oka általában a magonc lassú fejlődése a téli hónapok alatt, a fényviszonyok és – ami a legfontosabb – a nappalok rövidsége miatt. A gumós begónia számára a kritikus naphossz 12-13 óra. Ennél rövidebb megvilágításban megindul a gumóképzés még magonc korban is, a vegetatív növekedés lelassul és megáll.

Európában az a tapasztalat alakult ki, hogy ha a megvilágítást 14 órára növeljük, a növények megfelelően fejlődnek még télen is, és nagyobb, korábban virágzó növényeket kapunk.

A megvilágítás meghosszabbítására a közönséges fény kiválóan alkalmas. A fényforrás 1 méter magasan legyen a növények fölött és legalább 10 watt jusson minden m2 -re.

Fénycső használata még előnyösebb, mert ez a jobb típusú fény kedvezőbben befolyásolja a növekedést. A legjobb “meleg fehér” típusú fényt használni. Kiegészítő fény két módon biztosítható: – vagy meghosszabbítjuk a természetes megvilágítást, tehát naplemente után pótmegvilágítással 14 órára növeljük a teljes megvilágítás hosszát, – vagy éjjel 22.00 és 2.00 óra között megszakítjuk a sötét szakaszt. Ebben az esetben automatikus kapcsolásra van szükség.

A legkedvezőbb eredményt úgy tudjuk elérni, hogy a pótmegvilágítást márciusig folytatjuk, mivel a természetes megvilágítás csak ekkortól biztosítja a folyamatos és erőteljes növekedést.

Vetés

A vetést november-decembertől kezdjük el, ha korai értékesítést tervezünk és mód van kiegészítő megvilágításra.

A vetést februárig folytathatjuk.

Használjunk tőzeges komposztot, alaposan öntözzük be, hagyjuk leszivárogni a vizet, majd nagyon vékonyan szórva vessük el a magot. A vetést ne tőzeggel, hanem tiszta fóliával takarjuk, hogy megőrizzük a nedvességet. Kapjon a vetés 22-24°C-ot alulról és kerüljük a közvetlen napfényt. A csírázás megindulásakor távolítsuk el a takaró-fóliát és tegyük a vetést fedett szaporítóasztalra. Így biztosítunk némi szellőzést a magoncoknak, de megőrizzük a nedvességet, ami nagyon fontos.

Tűzdelés

A magoncokat 2,5-3 cm-es távolságra tűzdeljük. A komposzt tőzegtartalma legyen nagy. Ne keverjünk nagy dózisban műtrágyát a komposztba. Jobb, ha az egyenletes tápanyagszintet folyamatos tápoldatozással biztosítjuk.

A hőmérséklet 18-20 °C legyen, kerüljük a közvetlen napfényt.

Fontos megemlíteni, hogy a gumós begónia nevelése során a legtöbb gondot az okozza, ha a magonc korban a légkör túl száraz. Különösen közvetlenül a tűzdelés után a kis gyökerek és finom levelek nem győzik a túl intenzív transpirációt. Ez mindenképpen komoly veszteségeket okoz.

A begónia 80 %-os relatív páratartalmat igényel a megfelelő fejlődéshez és mindent meg kell tenni, hogy ezt biztosítani tudjuk neki.

Cserepezés

A növény akkor kész a cserepezésre, ha gyökérzete teljesen kifejlődött és a levelek kezdenek összenőni. A cserép mérete lehet 9-12 cm. Használjunk magas tőzegtartalmú komposztot. A növények ebben az állapotban nem annyira érzékenyek a komposzt műtrágyaszintjére. Cserepezéskor ne tömörítsük a komposztot, elegendő az öntözés okozta tömörödés.

A hőmérséklet 15-18°C legyen, a növényeket enyhén árnyékoljuk, megőrizve a magas páratartalmat. Ahogy a növények megerősödnek, rakjuk szét a cserepeket és tápoldatozzuk folyamatosan, amint begyökeresednek. Ha a levelek túlnövik a cserepet, megkönnyíti az öntözést, ha alulról öntözünk úgy, hogy a cserepeket homokra vagy felszívató szövetre helyezzük.

Edzés

Amint a virágbimbók kialakulása megindul, a hőmérséklet és a páratartalom csökkenthető, de továbbra is árnyékoljunk. Amint a virágok fejlődésnek indulnak, csökkentsük a hőmérsékletet tovább és növeljük a szellőzést, hogy az értékesítés előtt megedződjenek a növények. Amennyiben a kultúrát tűzdelt szivarpalántáról indítjuk (72 palánta/tálca), akkor április végi-május eleji virágoztatáshoz általában elegendő február közepén ültetni.

Ezzel a technológiával pótmegvilágításra már nincs szükség.

Betegségek, kártevők

A növényen előforduló betegségek a következők: Szürkepenész, Lisztharmat, Xanthomonans, Gyökérrothadás, Szárrothadás, Palántadőlés.

Legfontosabb védekezés a megelőzés! A palántákat jó kondícióban, megfelelő, nem túl magas páratartalmú klímában kell tartani. Kártevői: pajzstetű, atkák, tripszek, levélfonál féreg.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény