Dark Mode On / Off

7 illóolajos növény a tökéletes aromaterápiás kert létrehozásához

aromaterápia, illóolaj, kert

Létezik egy egyszerű és nagyszerű módja annak, hogy egész évben élvezzük az aromaterápia előnyeit. Ezt megtehetjük egy otthoni aromakert létrehozásával, amely javítja a hangulatunkat, enyhíti a stresszt és fokozza a jó közérzetet. Az illóolajok előállításához használt növények alkalmasak a szabadban való termesztésre, mivel leveleik dörzsölése vagy összezúzása során természetes módon illóolajokat bocsátanak ki a levegőbe.

Ezeket az illóolajos növényeket felületek tisztítására, betegségek otthoni kezelési módszereihez, valamint otthoni aromaterápiához is használhatjuk. Ez teszi az illóolajos növényeket hasznossá és sokoldalúvá bármely kertben. A jó hír az, hogy nem kell az egész kertet aromaterápiára alkalmas virágokkal beültetni. Csak néhányat elegendő hozzáadni a kertünkhöz, hogy aromás oázissá varázsoljuk azt. Ezek a növények és virágok, amelyeket az alábbiakban bemutatunk, nemcsak csodálatos illatokat produkálnak, hanem gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek.

7 nagyszerű növény aromaterápiához

A növényekben jelenlévő biológiailag aktív anyagok, mint például az illóolajok, széles körű felhasználási lehetőségeket kínálnak.

Az illóolajokat az adott növényekből nyerik ki, és a növények virágainak, leveleinek, szárának vagy gyökereinek illatanyagát tartalmazzák.

Az illóolajokat számos területen használják, például az aromaterápiában, a kozmetikában, az élelmiszeriparban és a gyógyászatban.

Az alább felsorolt növények mindegyikéből nyernek ki illóolajakat is, amelyeknek köszönhető a terápiás előnyük.

1. Levendula

Az egyik legnépszerűbb aromaterápiás növény a levendula. Ez a növény a legismertebbek közé tartozik, mivel olaját világszerte termesztik.

Évszázadok óta úgy tartják, hogy enyhíti a stresszt, csillapítja a sebeket, segít a rossz alvásnál és enyhíti a menstruációs fájdalmakat.

Az ebből az aromás évelő növényből nyert illóolajat az aromaterápiában depresszió és szorongás esetén is használják.

2. Kamilla

A kamilla egy gyönyörű kerti növény, illatos virágokkal és nagy múltra tekint vissza a gyógynövény gyógyászatban. Számos faja létezik, de az aromaterápiában leggyakrabban használt két faj a német és a római kamilla (Matricaria chamomilla és Chamaemelum nobile).

Mindkét faj gyógyászati felhasználása hasonló, de a római kamillának valamivel kellemesebb az illata, ezért a kozmetikumokban is kedvelt összetevő. Csodálatos illata mellett a kamillát a fájó vagy duzzadt bőr gyógyítására is használják.

3. Menta

A borsmenta egy népszerű gyógynövény, amelynek számos előnye van a mentális és fizikai egészségre. Használható illóolajként vagy teaként.

A borsmenta aromáját és gyógyító tulajdonságait a stressz és a fájdalomcsillapítással hozzák összefüggésbe. Beleértve az étvágy serkentését és az emésztés elősegítését. A legjobb az egészben, hogy a növényt könnyű termeszteni és gondozni, így ideális választás a kezdő kertészek és azok számára, akiknek nincs sok idejük.

4. Jázmin

A jázmin hagyományos illatanyag mind a parfümökben, mind az aromaterápiás termékekben. Fehér, illatos virágai este nyílnak, és sötétedés után erős, mégis gyógyító illatot árasztanak.

Illóolaját édes illatú virágaiból nyerik ki. Gazdag virágillata a parfümkészítők kedvenc összetevőjévé teszi. A jázmint teákban is használják, és úgy tartják, hogy kivonata segít enyhíteni a stresszt, a fejfájást, a depressziót, a szorongást és a PMS tüneteit.

5. Citromfű

Ezt a csodálatos növényt gyógyteák és aromaterápia céljából termesztik, a citromfű kivonatáról pedig úgy tartják, hogy elősegíti az alvást és enyhíti az emésztési zavarokat. Élénk citromillatú leveleiből frissítő tea készíthető, a szárított levelek pedig potpourriban használhatók.

6. Rozmaring

A rozmaring, amely a főzésben való széles körű felhasználásáról ismert, egyedülálló aromaterápiás gyógynövény. A rozmaring híres a népi gyógyászatban, és illóolaját számos célra használják, mind megelőző, mind gyógyító célokra.

Fájdalomcsillapítóként használható, és úgy tartják, hogy oldja a stresszt és a feszültséget. Egyes tanulmányok még azt is kimutatták, hogy a rozmaring javítja a memória működését és a kognitív képességeket.

7. Bazsalikom

A bazsalikom egy másik népszerű fűszernövény a főzéshez, de az aromaterápiában is sokoldalúan felhasználható. A bazsalikom illóolajat gyakran használják aromaterápiás termékekben, különösen keverékekben, hogy javítsák a koncentrációt és a tudat tisztaságát.

Úgy tartják, hogy aromája segít a depresszió és a szorongás kezelésében, és javítja a memóriát. A bazsalikom illóolaj helyileg alkalmazva javíthatja a keringést és csökkentheti a gyulladást. Ha ezt az olajat helyileg használjuk, mindenképpen hígítsuk fel egy alapolajjal.

Végszó

Ez csak néhány azok közül a növények közül, amelyeket kertetbe ültethetsz, ha az aromaterápia szerelmese vagy.

A fent felsorolt virágok és növények könnyen és gyorsan adaptálhatók. De ha szeretsz kertészkedni, akkor kipróbálhatod a különböző citrusfélék, például citrom ültetését is. Ne félj kísérletezni!

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×