Dark Mode On / Off

Chili metszése konténeres termesztésnél

chili metszése ritkítás érésgyorsítás

A chili metszése nem újkeletű dolog, a gyakorlottabb szakmabeliek metszik is, de még mindig nem elterjedt. Pedig rengeteget lehet gyorsítani az érésen is így az ősz közeledtével.

Több évnyi kísérletezés eredménye a chili metszése, amikor már tudjuk, hogyan is kell eredményesen érésre serkenteni szeretett chilitöveinket úgy, hogy nem toljuk tele mindenféle tápanyaggal. Természetesen a chilinek szüksége van tápanyagokra, akár az éréshez is, de a túl sűrű bokrok belsejébe ilyenkor már kevés fény jut és lassul az érés is.

A ritkítás során (azoknak, akik nem akarják a videót végignézni) kivesszük a felesleges és termés nélküli hajtásokat. Így jut több fény a tövek belsejébe is a chili metszése során.

Kell-e a chilit metszeni?

Fóliás termesztésnél a szálakat felvezetik és mindehhez metszést is alkalmaznak. Szabadföldön vagy konténeres termesztés során viszont ez még nem annyira elterjedt, pedig nagyban befolyásolja a termésmennyiséget, ha helyesen járunk el a nevelés során.

Az érést még számos egyéb dologgal serkenthetjük viszont, de ez majd egy következő cikkünk témája lesz.

Az idei évben a konténeres termesztés hozta meg azt az eredményt, ami áttörést jelentett a szabadföldi termesztésben a mi gyakorlatunkban. Az Alföld sivár, homoktalajain, ahol az aszály gyakori vendég és az esőt hírből sem ismerjük, ott a konténeres termesztés lett az, ami megváltoztatta az egész módszerünket. Emellett természetesen az önöntözős emeltágyás is kiváló alternatíva volt, de maradva a chili metszése témakörnél a chiliket továbbra is a bevált konténeres módon érdemes termeszteni ezen a vidéken.

CSATLAKOZZ FACEBOOK OLDALUNKHOZ!

ILLÓOLAJOK széles választéka a Kertportál Boltunkban!

Borítófotó

Varga Szabolcs

Varga Szabolcs

Agrármérnök, szaktanácsadó
Gyümölcsfák metszés-specialistája

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×