Dark Mode On / Off

Véghajrában a növényhatározás: a fajok kétötödét kihalás fenyegeti

A világon élő növények kétötöde a kipusztulás szélére került a fajok élőhelyének szűkülése miatt – figyelmeztet a brit Királyi Botanikus Kert egy nagyszabású nemzetközi kutatás eredményeire hivatkozva.


A kutatók most versenyt futnak az idővel, minél több fajt igyekeznek meghatározni, mielőtt azok végleg eltűnnének. A világ növényeinek és gombáinak állapotát összegző jelentést 42 ország több mint 200 tudósa készítette. A szakemberek becslése szerint a vaszkuláris növények csaknem 40 százalékát, mintegy 140 ezer fajt fenyegeti a kihalás. Olyan növények kerültek veszélybe, amelyek óriási lehetőségeket rejtenek a gyógyításban, energiatermelésben és táplálékként. A dokumentum rámutat, hogy habár több mint 7000 ehető növényt lehetne a jövőben élelmezésre használni, jelenleg mégis csupán egy maroknyi faj szolgál a világ növekvő népességének élelmezésére. Továbbá mintegy 2500 olyan növény él a Földön, amely millióknak szolgálhatna energiaforrásul, miközben mindössze hat növényből, a kukoricából, a cukornádból, a szójából, a pálmaolajból, a repcéből és a búzából állítják elő a bioüzemanyagok túlnyomó többségét.
A jelentést a kutatók most az ENSZ közgyűlés elé terjesztették, hogy a világ vezetői fellépjenek a biodiverzitás veszteségei ellen.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×