Dark Mode On / Off

5 tipp, hogy a szobanövényed túlélje a telet

Ha nyáron kiraktad az erkélyre, akkor most elképzelhető sínylődik a kedvenced. Ezzel a pár tippel javíthatod az állapotát!

Amikor nyáron kirakjuk a kertbe, félárnyékba vagy árnyékba a szobanövényeket, akkor amellett, hogy hatalmasra nőnek, gyakorlatilag tökéletesen érzik magukat. Ellenben amikor behozzuk őket a lakásba, a levelek elkezdenek sárgulni, barnulni, másképp reagálnak az öntözésre (kiszáradnak vagy épp kirohadnak…) és egyre több betegség jelenik meg rajtuk. Mi a teendő ilyenkor?

Kert vs. lakás

A kert és a lakás között rengeteg eltérés van. Most nem arra gondolok, hogy pusztán más a hőfok, hanem arra is, hogy a kertben például más a páratartalom, van állandó légjárás, akár még az öntözővíz is más lehet amellett, hogy teljesen más mértékben éri a fény bent a növényt, mint kint.

TUDTAD? Az esővíz öntözésre sokkal jobb a csapvíznél! Kísérletek bizonyítják, hogy az esővízzel öntözött növények nagyobbra nőnek és egészségesebbek lesznek.

Helyváltoztatás, mint stressz

Ha tudod milyen stresszes állandóan utazni, akkor gondolhatod, hogy a növények is hasonlóan vélekednek róla. Az állandó helyváltoztatást a növények nem szeretik. Helyváltoztatás az is, amikor ősszel behozzuk a lakásba őket. Ilyenkor növényfajtától függűen érdemes a növényvédelemre is gondot fordítani. Egyes teleltetés-igényes fajok, mint a leander vagy citrusfélék nem igénylik azt, ha már 10 foknál behozzuk őket a melegbe. Például a leander az, amit ha picit megcsíp a hűvös idő, sokkal jobban bírja a teleltetést, mintha féltve már az első hűvösebb estén behoznánk a lakásba vagy levinnénk a pincébe. 

A helyváltoztatással a fény beesési szöge is változik, melyhez eleinte igazodnia kell a szobanövénynek. Ha egy klasszikus növényt elveszel az ablak közeléből úgy, hogy addig nem forgattad időszakosan (pl. yukka, filodendron, diffenbachia), akkor jó eséllyel féloldalasnak tűnhet. A növények a fény felé törekednek és míg kint a szabadban ez korlátlanul rendelkezésükre állt, a lakásban az első dolguk az lesz, hogy a fény felé “menjenek”.

Irány a kád!

Igazi növénywellness, ha legalább havonta egyszer minden növényedet (kivétel a szőrös levélfelületűeket!) megfürdeted kézmeleg vízben. A víz nem lehet se forró, sem hideg, inkább szobahőmérsékletű vagy kézmeleg legyen. A virágokat ne érje víz, csak a leveleket, hajtásokat. A fehér orchidea virága ha vizes lesz, akkor nem minden esetben szárad szépen, foltos lesz, így célszerű minden virágot kihagyni a fürdésből. 

Phalaenopsis orchidea, háttérben: majomkenyérfa és dracaena

A kaspókat sem árt kimosni időnként, de kizárólag szivaccsal és ne használj hozzá vegyszereket, mosószert, mert óhatatlanul is bennemarad a kaspóban a mosószerből maradék, mely a növény végét is jelentheti.

Etesd meg!

A tápanyagutánpótlás a téli hónapokban ugyanúgy fontos, mint nyáron. Ez persze nem jelenti azt, hogy a dózis is megegyezik, viszont havonta egyszer elkél a tápanyagutánpótlás. A télen virágzó növényeknek több tápanyagra van szükségük, gondolunk itt az orchideákra, karácsonyi kaktuszokra, mandevillára például.

Növényvédelem is fontos

Télen gyakori jelenség a majomkenyérfáktól az orchideákig, hogy megjelenik a gyapjastetű és a pajzstetű. A meleg lakás ideális környezet nekik, így tartsd szemmel növényeidet. A másik nagyobb veszedelem az atka és a takácsatka. A teleltetés során a leanderen jelenik meg először a takácsatka, így érdemes már csírájában megoldani a problémát. Télen a lakásba, ha sok a növényed egy-két katicabogarat is behozhatsz. A katicák hálásan dolgozni fognak egész télen és neked sem kell a levéltetvekkel foglalkoznod.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×